Water bufferen met Plouf

Van regenpijp naar waterreservoir

  • klimaatadaptief

Water bufferen met Plouf

Studenten van TU Delft ontwikkelden Plouf, een innovatie die een regenpijp omtovert tot buffer in de krappe binnenstad. Zo kan je regenwater opvangen en hergebruiken, ook op plaatsen waar geen ruimte beschikbaar is voor een regenton.

Van idee naar werkend product
De afgelopen twintig weken hebben zes masterstudenten van TU Delft van een idee een werkend product gemaakt. Voor het vak Advanced Embodiment Design, onderdeel van de master Integrated Product Design, gingen zij aan de slag met een opdracht van de Kiemkamer. De Kiemkamer, een collectief uit Utrecht, wil de binnenstad op een duurzame manier verkoelen door het toevoegen van groen. Maar om te kunnen koelen, heeft dat groen water nodig. Zij droomden van een regenpijp die functioneert als waterreservoir. Zo kunnen we in de overvolle binnenstad, waar geen ruimte is voor grote regentonnen, toch de nodige liters water opvangen en beschikbaar maken voor hergebruik.

Met deze opdracht gingen de studenten, die zichzelf de Sprouts noemen, aan de slag op The Green Village. Een handige plek voor zo’n onderzoek, hier kan je eindeloos testen in een omgeving die overeenkomt met de echte wereld! Met bijkomend voordeel dat The Green Village een regenbui kan simuleren door een tuinslang in de dakgoot te hangen. Dat maakte het ontwerpproces een stuk gemakkelijker. Even op de fiets met een nieuw prototype onder je arm, aankoppelen aan de regenpijp en je weet direct of je op de goede weg bent.

Ontwerpen voor de eindgebruiker
Bij het ontwerpproces kwamen wat uitdagingen kijken, waaruit de studenten belangrijke lessen trokken: ‘We moesten onszelf echt remmen in het begin van het ontwerpproces: Je wil het liefst meteen aan de slag, lekker ontwerpen, knutselen en testen, maar je moet hierbij niet de eindgebruiker uit het oog verliezen. Functionaliteiten en onderdelen die wij essentieel of vanzelfsprekend vinden, kunnen voor de eindgebruiker totaal onbegrijpelijk zijn. Wanneer je je eindgebruiker vergeet, is de kans klein dat je product gebruikt wordt’.

Middels marktonderzoek en gebruikersfeedback op de prototypes hebben de studenten achterhaald wat de eindgebruiker wil en nodig heeft om het product te gebruiken. De hoeveelheid water die je kunt opvangen is afhankelijk van de lengte van je regenpijp. Je kunt de gevoeligheid van het overloopsysteem zelf instellen, zodat het water niet vanuit je dakgoot over de straat stroomt zodra de regenpijp vol is. Via een handig kijkraampje zie je hoeveel liter water je in totaal opvangt.

De Plouf
Na zo’n vijftien prototypes zijn de studenten uitgekomen bij Plouf: een gebruiksvriendelijk inzetstuk voor de regenpijp, met een kraantje, een bladvanger en een overloopsysteem. Om eventuele installatiefoutjes van de gebruiker te maskeren, zit er een flexibele hoes bij, die de scheef afgezaagde regenpijp maskeert. Daarnaast is deze hoes een eye-catcher, precies zoals de studenten dat hebben bedacht. Door de aandacht op de innovatie te vestigen, hopen de studenten dat er een gesprek op gang komt en de Plouf door een breed publiek wordt omarmd. De studenten zien het liefst dat de Plouf in de toekomst op alle regenpijpen te vinden is.

Maar is de Plouf al gereed voor de grote stap naar de buitenwereld? Bijna, vinden de studenten. Om de Plouf op grote schaal te kunnen produceren, moet het ontwerp nog versimpeld worden. Als de Plouf op elke regenpijp te vinden is, heeft dit een positieve invloed op de waterhuishouding in de stad. Door de afvoer van de regen te vertragen, raakt het riool minder belast. Zo kan de innovatie bijdragen aan het verminderen van wateroverlast in de versteende stad. ‘Als alle regenpijpen zijn voorzien van een Plouf, dan maken we het verschil!’ Kortom, een veel belovende innovatie.

 

 

 

 

NIEUWSBRIEF