Wat te doen aan de vervuilde Seine?

Meer kennis en oplossingen nodig

Wat te doen aan de vervuilde Seine?

De Olympische Spelen zijn in volle gang. Naast de uitzonderlijke prestaties van de triatleten, was er nog een ander veelbesproken onderwerp rondom de triatlon: de waterkwaliteit van de Seine. Ondanks vele pogingen en veel geld om de Seine schoon genoeg te maken voor de wedstrijd, moest de triatlon een dag worden uitgesteld vanwege een te slechte waterkwaliteit. Dit kwam met name door de hevige regen in de voorgaande dagen, waardoor er vanuit het riool geloosd moest worden in de rivier. Gisteren werd de Seine dan eindelijk schoon genoeg verklaard en konden de wedstrijden toch doorgaan. Fijn in eerste opzicht, maar er kwam ook veel kritiek omdat de rivier van de één op de andere dag tóch schoon genoeg kon worden verklaard. Na het zwemmen in de Seine zei Vlaamse triatlete Vermeylen aan HLN: “Ik rook en zag dingen waar je niet te veel over mag nadenken”. Nog steeds een bedenkelijke waterkwaliteit dus. Maar… hoe moet het dan wel? 

De waterkwaliteit in Nederland

Waterkwaliteit is ook voor Nederland een enorm belangrijk thema. Een goede waterkwaliteit is niet alleen essentieel voor mensen, maar ook voor het leven van veel flora en fauna. Recentelijk concludeerde het RIVM in een rapport dat de waterkwaliteit in Nederland onvoldoende is en er te weinig wordt gedaan om dit te verbeteren. Ook werkt het rioleringssysteem in Nederland hetzelfde als die in Parijs: bij extreme regenbuien kan de riolering het regenwater niet verwerken en wordt het regenwater samen met de inhoud van de riolering geloosd in het oppervlaktewater. Bovendien gaat het niet alleen over zwemwater; ook drinkwaterbedrijven maken zich zorgen. Door de slechte waterkwaliteit wordt de productie van drinkwater steeds energie intensiever en duurder. Er valt dus nog veel winst te behalen en er is nog veel kennis te winnen de waterkwaliteit te verbeteren. Onze WaterStraat proeftuin biedt hier kansen voor.

De WaterStaat ligt op The Green Village op de TU Delft Campus. Hier werken ondernemers, onderzoekers en gebiedsbeheerders samen aan nieuwe innovatieve producten om beter om te gaan met wateroverlast in de stad.

De WaterStraat

Op de WaterStraat worden er onderzoeken gedaan en innovaties getest op gebied van wateroverlast en waterkwaliteit. De WaterStraat biedt studenten, onderzoekers, innovators en ondernemers de kans om met deze problemen aan de slag te gaan. Zo ontwikkelt en test PULSAQUA de MeasureMate om bewoners zelf in staat te stellen de waterkwaliteit van sloten, kanalen en rivieren in hun buurt te monitoren. En verder kan iedereen een steentje bijdragen om het riool te ontlasten door een steentje uit de tuin te verwijderen of een regenton te plaatsen. Ook kunnen gemeentes veel regenwater tijdelijk laten infiltreren via groene parkeerplaatsen of door innovaties als Bufferblock, WaterTable, schuimglas of de Urban Rainshell toe te passen.  

De MeasureMate maakt het meten van de waterkwaliteit toegankelijk. Foto: Robèrt Kroonen

Er is meer nodig

Er zijn nog veel meer onderzoeken en oplossingen nodig omtrent het verbeteren van de waterkwaliteit van onze rivieren en sloten. Job van der Werf, onderzoeker van stedelijke watersystemen aan de TU Delft: “Het belang van onderzoek doen naar het verbeteren van de waterkwaliteit is niet alleen erg actueel, maar ook heel belangrijk. We moeten opnieuw nadenken hoe we onze watersystemen inrichten, waarvoor nieuwe inzichten en het slim toepassen van innovatieve oplossingen nodig zijn. Er liggen kansen in het slimmer sturen van onze bestaande infrastructuur, waarmee we efficiënter afvalwater kunnen zuiveren en overstorten uit gemengde rioolstelsels kunnen voorkomen, maar ook in het breed implementeren van kleinschaligere innovaties die nu bij The Green Village, en met name op de WaterStraat worden getest. De vraag wat de meest rendabele en duurzame oplossingen zijn ligt nog open. Er is meer onderzoek en innovatie nodig om echte verbeteringen te zien in onze waterkwaliteit.” Op de WaterStraat kunnen zowel ondergrondse, bovengrondse als drijvende innovaties getest en onderzocht worden. Op een flink deel van het water hebben we nog ruimte over om testen naar waterkwaliteit te doen. 

Wil jij graag onderzoek doen naar waterkwaliteit en/of het verbeteren ervan? Of denk je een goed idee te hebben die je graag getest zou willen zien? De WaterStraat kan jou deze kans bieden! Neem contact op met onze projectmanager Thijs de Bruijn voor meer informatie (T.W.deBruijn@tudelft.nl).

Op de WaterStraat liggen veel innovaties ondergronds.

 

De WaterStraat is een samenwerking van VPdelta en Hoogheemraadschap Delfland.

NIEUWSBRIEF