Vijf jaar Innovatieprogramma Energie & Klimaat
Op 15 november 2024 vierden we het vijfjarig jubileum van het Innovatieprogramma Energie & Klimaat. Het provinciehuis van Zuid-Holland was deze ochtend het decor van inspirerende verhalen, spannende innovaties en vooral veel interactie.
Het programma, een samenwerking tussen de Provincie Zuid-Holland, TNO, InnovationQuarter en de MRDH, heeft de afgelopen jaren een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de energietransitie en het creëren van werkgelegenheid door in te zetten op technische validatie op thema’s Gebouwde Omgeving, Industrie en grootschalige Opwek en Opslag.
Samenwerking in de spotlights
Gedeputeerde Energie van de Provincie Zuid-Holland, Berend Potjer, opende de ochtend en gaf aan trots te zijn op zo veel enthousiasme van alle deelnemers: “De energietransitie vraagt doorzettingsvermogen, en dat straalt van alle projecten af.” Hij sprak zijn waardering uit voor de mix van ondernemers, fieldlabs en energiepioniers die samen aan een toekomstbestendige energievoorziening werken, en was bijzonder te spreken over de diverse innovaties op het gebied van warmtepompen, technieken om zwakke daken geschikt te maken voor zonnepanelen en innovaties in drijvende windmolens.
Vijf jaar aan resultaten
Matthijs Damm van InnovationQuarter presenteerde de indrukwekkende resultaten van vijf jaar innovatieprogramma Energie & Klimaat. In totaal zijn er 75 projecten gerealiseerd, met meer dan 100 verschillende bedrijven. En er zijn maar liefst 27 fieldlabs betrokken geweest. Vooral innovaties rondom de verduurzaming van de gebouwde omgeving bleken een belangrijke focus. Daar is de afgelopen vijf jaar meer dan één miljoen euro naar toe gegaan vanuit het programma. De bedrijven hebben ten minste net zo veel in geïnvesteerd. Bekijk alle projecten via deze link.
Innovaties die inspireren
Vervolgens werd het podium gegeven aan vier ondernemers die hun projecten pitchten:
- HyER Power: waterstof voor warmte en elektriciteit in gebouwen.
- Weco Energy: energie opwekken uit golven.
- TouchWind: drijvende windturbines met ecologische ankers.
- Standard Fasel: stoomcompressie-warmtepompen voor de industrie.
Elk van deze projecten heeft een duw in de rug gekregen van een betrokken fieldlab: The Green Village, Campus@Sea, FLIE en Green Economy West Voorne. Dankzij hun testfaciliteiten, data en netwerk konden rondom deze innovaties belangrijke stappen genomen worden.
De kracht van ecosystemen
Na de pitches betrad keynote spreker Frans Nauta het podium. Hij is programmadirecteur en oprichter van Faculty of Impact. Op een scherpe manier vertelde hij over de vijf bouwstenen voor een sterk ecosysteem: onderzoek en onderwijs, bedrijven, het verminderen van risico’s door de overheid, snelle verbindingen en durfkapitaal. Zijn verhaal was niet alleen inspirerend en hij gaf Zuid-Holland vijf tips mee, waaronder dat er moet worden gewerkt aan een duidelijk, eigen verhaal! Zijn inbreng was een fijne opwarmer voor de interactieve break-out sessies die volgden.
Wie jarig is trakteert!
De bijeenkomst eindigde met een netwerklunch. De projecten van TouchWind, Weco Energy en WaveHexapod, kregen een mooie cheque uit handen van de Energie Innovatie officer van de Provincie Zuid-Holland en initiator van het innovatieprogramma, Marco van Steekelenburg. Deze drie werden door de aanwezige verkozen tot winnaar van een professionele video over hun innovatie.
De blik vooruit
Het vijfjarig jubileum markeert een mijlpaal, maar de energietransitie gaat door. Samen hebben we kunnen concluderen dat het Innovatieprogramma Energie & Klimaat zijn nut bewijst. En goed nieuws, het innovatieprogramma gaat nog een aantal jaar door: vanaf dit jaar met aanvullende financiering vanuit het Europese programma Kansen voor West, naast de bijdrage van de provincie Zuid-Holland.
Ben jij een gedreven ondernemer met een innovatie voor de energietransitie waar je technische validatie voor zoekt, of een andere ondersteuning? Kijk dan of het Innovatieprogramma Energie en Klimaat iets voor jou is.
Tekst: Provincie Zuid-Holland
Foto’s: Martijn Beekman