TU Delft studenten volgen practicum op The Green Village

Unieke kans om archeologische lijm in de praktijk te testen

TU Delft studenten volgen practicum op The Green Village

De afgelopen acht weken was The Green Village de locatie voor een heel bijzonder project gevuld met bierkratjes en pijl-en-boog schieten. Wij mochten namelijk voor het vak Bachelor 2 vak ‘Material project’ Werktuigbouwkunde studenten ontvangen die aan de slag gingen met archeologische lijm. Nu de laboratoria gesloten zijn en studenten voornamelijk thuiswerken, bleek The Green Village de uitgelezen plek om toch bij elkaar te kunnen komen en zo op een creatieve manier het meeste uit dit project te halen.

Binnen dit vak hebben zij gekozen voor het project ‘materiaal en archeologie’, waarbij ze kennis maken met materialen en inzichten krijgen over de verschillende eigenschappen die je daarbij kan beïnvloeden en testen. Volgens de studenten speelde de locatie van The Green Village ook zeker een rol bij het kiezen van dit project. Na zo’n lange periode van online les was het toch heel fijn om nu weer bij elkaar te kunnen komen en uit de digitale sleur te breken.

Over het project
Het materiaal dat ze tijdens dit project zelf hebben gemaakt is lijm. Samen met Paul Kozowyk heeft Geeske Langejans dit vak opgezet. Werkzaam aan de faculteit 3ME, verdiept ze zich in archeo-inspired materialen: “materialen uit het verleden die nu ook nog wat kunnen betekenen voor de mensheid. Denk bijvoorbeeld aan Romeins beton, dat na millennia nog steeds staat. Hedendaags beton heeft een enorme carbon footprint, maar door de Romeinse wijsheden toe te passen, zouden we dit mogelijk kunnen veranderen. Mogelijk is lijm ook wel zo’n materiaal. Nu zit alles vol met chemische stoffen en non-renewables. Soms zijn de huidige producten ook echt wel superieur, maar ergens ligt een kantelpunt. Dit project focust dus op renewables, maar de studenten worden uitgedaagd om ook na te denken over duurzaamheid.”

De testen met lijm die hierbij gebruikt worden zijn lap shear impact en hardness testen, waarbij de trekkracht en hardheid getest worden. Hiervoor zijn standaard technieken ontwikkeld die ook in een lab gebruikt worden: wat kan een materiaal aan, hoe vervormbaar, ductiel of bros is het? Dat gebeurt nu in zeer aangepaste vorm op The Green Village. Het uiteindelijke doel is om met de zelfgemaakte lijm een pijlpunt te schachten en deze dan op de laatste dag van het practicum-onderzoek af te vuren en zo een archeo-inspired lijm te maken die impact-resistent in een projectiel functioneel is: de pijl moet zo lang mogelijk mee kunnen gaan.

Voor het aansluitende project moeten de studenten een lijm verzinnen en dit vergelijken met een modern equivalent. Het is literatuuronderzoek, wat ze ook forceert om na te denken over alle verschillende aspecten, waaronder duurzaamheid. Geeske vertelt: “Stel dat je een specifieke lijm nodig hebt, waar haal je dit dan bijvoorbeeld vandaan? Wie verbouwt die producten en hoeveel kost het om dat over te laten brengen? Dit zijn belangrijke dingen om over na te denken. Het creëert bewustzijn, maar we moeten ook weer de drijfveren vinden om mensen aan te zetten tot recyclen.”

Naast het literatuuronderzoek werken de studenten ook toe naar de praktijktest: “Je maakt een product in een lab, maar het moet in een realistische omgeving werken. Het wordt dan blootgesteld aan veel verschillende factoren en krachten. Soms is de realiteit van de veldtest heel anders dan de lab resultaten”, aldus Geeske. Maar voordat de studenten met een pijl en boog mochten schieten hebben ze eerst andere creatieve testen mogen uitvoeren met de zelfgemaakte lijm. Zo werden twee proefplaatjes aan elkaar gelijmd, die normaal gesproken door een applied force uit elkaar worden getrokken om zo de trekkracht steeds te verhogen. Nu de laboratoria dicht waren, hebben ze dit opgelost door een kratje bier aan de slides te hangen en dan steeds een flesje bier toe te voegen. Zo hebben ze voor alle testen een creatieve oplossing bedacht die ook daadwerkelijk werken. Al stellen de studenten hierbij wel de kanttekening dat de nauwkeurigheid een stuk lager ligt dan in het lab en dat er rekening gehouden moet worden met een grotere foutmarge in de resultaten.

Positieve reacties
Geeske is ontzettend blij met deze creatieve oplossing en merkt ook het enthousiasme bij de studenten: “Het leuke hieraan is dat je ook echt gevoel krijgt voor de test zelf, in plaats van een simpele druk op de knop. Je houdt je meer bezig met wat de onderliggende factoren zijn. De testen moeten herhaald worden omdat de lap shear test notoir onbetrouwbaar is. Omdat alles met de hand gedaan wordt, is het praktijkgerichter dan wanneer je in een lab zit. Eén groep studenten vertelde me dat dit het beste practicum ooit was. Deels omdat ze weer op campus bij elkaar mogen komen, maar ook de invulling van het vak – heel praktijkgericht de handen vies maken.” Dit wordt zeker beaamd door de studenten die ook stellen dat The Green Village een unieke kans heeft geboden om testen uit te voeren die niet alleen heel lastig waren geweest in een lab, maar het onderzoek ook heel tastbaar maakte. Een studiejaar vol corona zorgt voor weinig hoogtepunten, maar dit was er zeker eentje. “We hebben meer van dit project onthouden dan de drie voorgaande bij elkaar opgeteld”, aldus de studenten.

Of deze samenwerking voor herhaling vatbaar is, is voor Geeske duidelijk: “We komen graag volgend jaar terug en dan hopen we ook meer de verbinding tussen TGV en de studenten te kunnen leggen. Ook al gaat het lab volgend jaar weer open, de knulligheid en de echtheid zijn onevenaarbaar, ik hoop ook dat het zo out of the box is, dat het ze allemaal wat meer bijblijft.” Wij kunnen ons hier alleen maar bij aansluiten.

We wensen de studenten in ieder geval nog veel succes met de laatste presentaties en verslagen en hopen jullie in de toekomst weer eens op The Green Village te mogen ontvangen!

NIEUWSBRIEF