The Green Village start Biobased Bouwen Learning Community

Met dank aan subsidie provincie Zuid-Holland

  • duurzaam-bouwen

The Green Village start Biobased Bouwen Learning Community

Met 5,6 megaton aan gebruikte traditionele bouwmaterialen is de bouw één van de grootste materiaalverbruikers in de provincie Zuid-Holland. Vooruitkijkend naar de enorme bouwopgave en de vele toekomstige projecten heeft de bouwsector misschien wel de grootste potentie om de circulaire transitie echt werkelijkheid te maken. Bouwen met biobased materialen is een van de manieren waarmee deze circulaire transitie bereikt kan worden. Deze materialen zijn een onuitputtelijke bron van grondstoffen, slaan CO2 op en zijn zodoende dus interessant in relatie tot circulariteit- en klimaatdoelstellingen. Toch worden deze materialen nog weinig toegepast. Met dank aan een subsidie van de provincie Zuid-Holland gaat The Green Village de komende jaren doorpakken op dit thema.

Vertaalslag naar schaalbare bouwproducten in de praktijk
Middels deze subsidie willen we in samenwerking met iCircl de komende vier jaar benutten om een Learning Community op te zetten. Dit biedt ons de mogelijkheid om gezamenlijke knelpunten op te lossen aan de hand van praktijkgerichte voorbeelden en opgedane kennis breed te verspreiden. Zo hopen we de vertaalslag te maken van biobased bouwmaterialen in de proeftuin naar schaalbare bouwproducten in de praktijk. iCircl speelt hierbij een belangrijke rol als partner bij het vormgeven aan de opschaling. Door dit samenspel te verbinden aan concrete casussen zullen grote en abstracte ambities vertaald worden naar een behapbare en realistische praktijk.

Voorbeelden
Een van de casussen die al getest wordt op het kantoor van The Green Village is de Bio-Circulaire Binnenwand, een nieuw flexibel en remontabel systeem voor binnenwanden, gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen. De wand bestaat uit stapelbare frames van hergebruikt hout, waarin biobased isolatiematten zijn verwerkt. De frames zijn aan beide zijden bekleed met plaatmateriaal van zeewier. Een andere casus betreft Fairm Foam; een deurvulling gemaakt van een bio-composiet bestaand uit mycelium en regionale vezelgewassen, zoals stro, hennep en olifantsgras. Deze is dus volledig natuurlijk, composteerbaar en heeft een zeer kleine footprint. Veel deuren komen al na vijf jaar op de afvalstapel en bevatten toxische lijmen, maar door reststromen in te zetten als bouwmaterialen hebben we een circulair alternatief.

Op zoek naar samenwerking
Op The Green Village onderzoeken, experimenteren, valideren en demonstreren kennis- en onderwijsinstellingen, ondernemingen, overheden én burgers hun duurzame innovaties. We bieden een regelluw “openlucht-laboratorium” op TU Delft Campus met een focus op de gebouwde omgeving waar getest kan worden op wijk-, straat- en gebouwniveau. Bij het opzetten van deze Learning Community maken we dan ook gebruik van ons bestaande netwerk en faciliteiten, maar zijn we ook nog op zoek naar nieuwe partijen. Denk aan producenten van bouwmaterialen, bouwers en opdrachtgevers.

RNIZ subsidie

De provincie Zuid-Holland heeft 1,5 miljoen euro vrijgemaakt voor vijf circulaire netwerken. Met de subsidieregeling Regionale Netwerken voor Innovatie Zuid-Holland (RNIZ) zet de provincie in op het versterken van regionale netwerken die zich richten op circulaire innovaties. De RNIZ-subsidieregeling is beschikbaar gesteld aan vijf bestaande netwerken die zich richten op het opschalen van circulaire bedrijvigheid. De netwerken Deltalinqs, The Green Village, BlueCity, Circulair West en Cirkelstad ontvangen ieder een deel van de RNIZ-subsidie.

“Het is voor de versnelling van de circulaire transitie belangrijk dat bedrijven met dit thema aan de slag gaan. Naast het stimuleren van innovatieve voorlopers, is het ook nodig om bewustwording te creëren bij de bedrijven en ondernemers die na de voorlopers in beeld komen. De vijf circulaire netwerken dragen bij aan dit doel”, aldus Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie.

Marjan Kreijns, directeur The Green Village, vult aan: “Prachtig dat we ons fieldlab met dit nieuwe thema kunnen verrijken. Ik kijk ernaar uit om nieuwe biobased bouwmaterialen te verwelkomen en hoop jullie binnenkort mooie resultaten te laten zien van de eerste experimenten. Op The Green Village kunnen we enerzijds deze materialen testen en (door )ontwikkelen, maar tegelijkertijd alle partijen samenbrengen om kennis op te doen en uit te wisselen, wat zorgt voor opschaling van de innovaties naar toepassing in Zuid-Holland.”

Contact
Wil jij innoveren met biobased bouwmaterialen? Sluit je aan bij onze onze nieuwe proeftuin Biobased Boulevard. Neem contact op met Willy Spanjer (Willy.Spanjer@thegreenvillage.org – 06 14 60 96 31)

NIEUWSBRIEF