Startup Rain(a)Way plaveit de weg
Door de grote oppervlakten betegeling en beton in steden dringt het regenwater moeilijk de grond in. Hierdoor kan de bodem uitdrogen, terwijl op de straten tijdens piekbuien wateroverlast ontstaat. Rioleringen voeren het bovengrondse water zo goed mogelijk af. Bij hevige buien kan het rioolsysteem de grote hoeveelheden soms niet meer verwerken. Fien Dekker, oprichter van startup Rain(a)Way, biedt met haar tegels en ontwerpen voor openbare ruimten leuke en zichtbare alternatieven om water af te vloeien.
Fien’s mooie Rain(a)Way-tegels vangen het water tijdelijk op en zorgen ervoor dat de voorbijganger kan genieten van hoe mooi het water binnen die tegels is. De tegels kunnen op verschillende manieren tegen elkaar aan worden gelegd, zodat er een vormenpatroon ontstaat. De tegel is gemaakt van een uniek, waterdoorlatend materiaal met een design uitstraling. Rain(a)Way biedt tegels aan met verschillende mate van zichtbare berging en doorlating van water. In 2014 studeerde Fien Dekker met haar Rain(a)Way-tegel af aan de Design Academy van Eindhoven. Haar tegel kreeg als onderdeel van de afstudeerpresentatie op de Dutch Designweek veel media-aandacht. Het NRC, dat jaarlijks een paar in het oog springende ontwerpen van de tentoonstelling belicht, deed met woord en beeld verslag van Fiens ontwerp. Marjan Kreijns, programmadirecteur van VPdelta, zag dit en werd meteen enthousiast bij het zien van een creatieve dame die mensen inspireert om de schoonheid van regen te laten zien. Een uitnodiging van projectontwikkelaar Michiel Pols namens VPdelta volgde.
Eigen bedrijf
Lang hoefde Fien niet na te denken over het starten als ondernemer: “Mijn ouders hebben zelf ook een eigen bedrijf. Mijn vader adviseerde mij om eerst ergens in loondienst ervaring op te doen. Nu deze kans zich voordeed, ben ik in mijn eigen tempo gestart.” Fien herinnert zich nog goed dat Michiel bij hun eerste ontmoeting al zei ‘dat hier over vijf jaar hier een fabriek staat, die Rain(a)Way tegels produceert.’ Beiden konden niet vermoeden, dat de ontwikkeling van massaproductie veel sneller zou gaan.
“VPdelta heeft mij als startende ondernemer enorm op weg geholpen. Via hen kwam ik in contact met de juiste mensen voor mijn marktonderzoek om de sector goed te leren kennen en voor het schrijven van mijn businessplan. Met Michiel kon ik veel sparren en VPdelta geeft, ook tot en met de dag van vandaag, constructief advies voor het zetten van volgende stappen.” Met een doordachte en solide verhaal overtuigden ze subsidieverstrekkers en de proeftuin in de Zomerhofstraat van de gemeente Rotterdam: “Mijn eerste opdracht was met de aanleg van Rain(a)Way-betegeling in de Katshoek een feit.”
Vanuit de proeftuin de markt op
Het netwerk met kennisinstellingen wierp ook zijn vruchten af. “VPdelta bracht mij in contact met een student watermanagement van de Hogeschool Rotterdam, die als afstudeerproject testte hoeveel water de tegels doorlaten. Hiervoor bouwde hij een proefopstelling met de Rain(a)Way-tegels en vergeleek deze opstelling met een zelfde opstelling gebouwd van klinkers die veel in Rotterdam liggen.” Toen de stenen hun werking bewezen, kon de aanleg beginnen. “Het leggen van de eerste steen beschouw ik als mijn eerste succes. Inmiddels ligt er een strook van honderd meter van mijn tegels langs het gebouw van de Katshoek. Ik kreeg echt kippenvel toen ik de stenen rijen-dik zag liggen.” Rain(a)Way draait inmiddels diverse projecten door heel Nederland en werkt met partners om aan de vraag vanuit de markt te voldoen. In Nederland biedt Fien ontwerpen aan en verzorgt betonfabriek De Hamer de verkoop van de unieke tegels. Een Duitse partner biedt de Rain(a)Way-tegels aan de Duitse, Tsjechische Zwitserse en Oostenrijkse markt. “Zonder VPdelta had ik dit niet kunnen bereiken. Ik vind het daarom leuk om over onze samenwerking te praten en met alle partijen uit het netwerk van het programma samen te werken aan een deltagebied dat ingericht is op het klimaat.”