Start waterstoftesten op The Green Village

Door Alliander, Enexis Groep en Stedin

  • energiesysteem

Start waterstoftesten op The Green Village

De afgelopen weken vonden de eerste testen met waterstof plaats in onze WaterstofStraat. Alliander, Enexis Groep en Stedin hebben een testomgeving gecreëerd, de WaterstofStraat, waar praktisch onderzoek wordt gedaan naar waterstofgas als duurzaam alternatief voor aardgas.

Hier doen de regionale netbeheerders kennis en ervaring op met het beheer en onderhoud van een waterstofnet in een gebied waar mensen wonen en werken. Er worden andere partijen uitgenodigd om samen met de netwerkbedrijven de mogelijkheden van waterstof te onderzoeken.

Waterstof kan een alternatief zijn voor locaties waar andere duurzame alternatieven zoals all-electric en warmtenetten geen goede optie zijn. Denk bijvoorbeeld aan historische binnensteden waar niet genoeg ruimte is of waar de bebouwing zich niet leent voor warmtepompen en/of warmtenetten. Ondanks dat de netbeheerders niet verwachten dat waterstof voor 2030 een belangrijke rol speelt in de bebouwde omgeving, is het testen van de werking ervan van groot belang. Alleen door te experimenteren bereiden we ons goed voor op het gebruik van waterstof in het bestaande aardgasnetwerk. Het hergebruik van het gasnet betekent bovendien dat netbeheerders kostenefficiënt werken aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid: het faciliteren van de energietransitie.

De WaterstofStraat biedt alle ruimte voor onderzoek. De afgelopen weken hebben de regionale netbeheerders onderzocht wat er nodig is om het bestaande gasnet klaar te stomen voor waterstof. Deze gezamenlijke aanpak van de netbeheerders stimuleert het leren van elkaar en bespaart kosten. Daarnaast is deze plek een platform voor bedrijven en onderzoeksinstellingen om hun ideeën te testen.

“Ook willen we onder andere onze monteurs en uitvoerders hier opleiden zodat zij ook leren over waterstof en alvast met nieuwe werkprocessen aan de slag gaan. Uiteindelijk zijn we natuurlijk erg benieuwd of het echt mogelijk is om waterstof in een woonwijk te hebben. Maar zover zijn we nog niet, eerst willen we nog veel ervaring opdoen. En dat kan hier op The Green Village”, aldus Raymond van Hooijdonk van Enexis Netbeheer.

Onderzocht wordt bijvoorbeeld hoe het gebruik van waterstof werkt in relatie tot andere systemen en hoe aan alle veiligheidsaspecten wordt voldaan. Voor monteurs en uitvoerders van de netbeheerders is The Green Village een praktijkgerichte opleidingsplek.

Zo stelt Paolo Atzei van Stedin: “We zijn heel benieuwd naar de technische uitdagingen. Hoe reageren leidingen en apparaten op waterstofgas? Kunnen we onze veiligheidsmaatregelen optimaliseren? Wat zijn de aanpassingen die nodig zijn om de switch te maken van aardgas naar waterstof? Dat kunnen we hier goed onderzoeken.”

Daarnaast wordt hier onderzocht welke wet- en regelgeving aangepast moet worden en welke nieuwe wetten en regels nodig zijn om waterstof in de praktijk te kunnen gebruiken.

De volgende stap is om andere partijen op te roepen om samen de energiemarkt te innoveren. Er is nu een waterstofnet. Kom daar gebruik van maken om samen de mogelijkheden van waterstof verder te ontdekken en onderzoeken.

“The Green Village is een publieke experimenteerruimte waar installatiebedrijven, energieleveranciers, bedrijven die warmte-oplossingen ontwikkelen, beleidsmakers en vele andere partijen kunnen testen of komen kijken.”, aldus Lidewij van Trigt, Project Manager Energietransitie bij The Green Village.

Voor meer informatie over het WaterstofStraat project neemt u contact op met Lidewij van Trigt, Project Manager Energietransitie via Lidewij.vanTrigt@thegreenvillage.org of 06 28 36 25 81.

© Stedin

NIEUWSBRIEF