Saul startte een waterstofstartup: “Ik vond dat het beter kon”
Bijna een jaar geleden startte Saul Oost als Delftse student het bedrijf HyER Power, samen met vier anderen. Hun missie? Het fossielvrij maken van de warmte- en energievoorziening in de gebouwde omgeving. Het eerste prototype, de HyER Power Plant, is nu bijna klaar om getest te worden op The Green Village.
Saul volgde de studie Werktuigbouwkunde aan de TU Delft en koos daarna voor de master Sustainable Energy Technology. Toen hij zijn masterthesis schreef over hoe groene waterstof de warmtevoorziening in steden kan verduurzamen, kwam hij erachter dat het idee dat hij voor ogen had nog niet bestond. Dan maar zelf aan de slag, dacht Saul: “Het is het perfecte systeem om de trage verduurzaming van de gebouwde omgeving en tegelijkertijd netcongestie aan te pakken.”
Het prototype
HyER Power maakt gebruik van bestaande technologieën: een warmtepomp, een brandstofcel, een warmtebuffer en een batterij. Die elementen goed laten samenwerken is het innovatieve, legt Saul uit: “We benutten de restwarmte van de brandstofcel om de efficiëntie van de warmtepomp te verhogen. Dat is al mooi, maar het meest unieke element van de innovatie is de software. Die stuurt de componenten aan om op het juiste moment warmte te leveren aan het gebouw en stroom te leveren aan het net.”
Als het prototype klaar is, gaat het team de eerste test uitvoeren in het PD Lab, een vergaderruimte op The Green Village. Maar de ambities van Saul en zijn team gaan een stuk verder dan alleen dat: “Het systeem is gemaakt voor grote utiliteitsgebouwen, zoals kantoren, industriële hallen of grote appartementencomplexen. We passen het systeem op The Green Village eerst toe op kleine schaal, om de software te testen. Bij een positief resultaat kunnen we direct opschalen.”
Ondernemen
Dat Saul ging ondernemen, kwam niet uit de lucht vallen. Al eerder tijdens zijn studie startte hij een eigen bedrijf, toen in 3D-printonderdelen. Niet vanuit een passie voor dergelijke onderdelen, maar omdat geen enkele andere aanbieder goedkoop en snel kon leveren. “Dat is wel een beetje de rode draad”, lacht Saul. “Ik dacht dat ik het beter kon, dus startte ik een eigen onderneming.”
Maar dat is niet de enige reden waarom Saul is gaan ondernemen: “Ik vind de vrijheid heerlijk. Je weet van tevoren nooit hoe een dag gaat lopen en er is geen 9 tot 5 sleur. Je kunt elke kans pakken die je ziet, bijvoorbeeld in samenwerkingen met partners. De mogelijkheden zijn eindeloos.”
Overal kansen zien. Dat het ook een valkuil kan zijn, weet Saul inmiddels: “Als je niet oppast, ben je altijd aan het werk. Als oprichters werken we elke zaterdag samen aan het prototype. Misschien is dat te veel van het goede. Maar ik vind het heel leuk om te doen. Dus dan is het oké, toch?”
Een startup betalen
Over de voortgang van het prototype is Saul dik tevreden. Wat stroever verloopt, is het verkrijgen van voldoende financiële middelen. “Voor elke startup is kapitaal een ding”, geeft Saul ons een inkijkje. “Helemaal voor een gecombineerde hardware-software startup, zoals de onze. Om een grote slag te slaan met opschaling is meer kapitaal nodig.”
En daar kom je als waterstofstartup niet makkelijk aan. Saul: “We zoeken investeerders met een langetermijnvisie. De meesten kijken maar drie jaar vooruit. In de waterstofindustrie moet je verder vooruit durven kijken. Nederland heeft op zijn vroegst pas over vijf jaar een waterstofnet. Dan is het moeilijk om partijen nu te overtuigen dat er tegen die tijd een brede afzetmarkt is. Maar wij zitten erin voor impact op de lange termijn. We willen de zaak niet over drie jaar voor een zak geld aan Mitsubishi verkopen.”
Support van The Green Village
Gelukkig kan The Green Village helpen. “De hulp die The Green Village biedt is enorm waardevol”, vertelt Saul enthousiast. “Er wordt veel meegedacht bij het verkrijgen van subsidies. Daarnaast koppelt The Green Village ons aan andere ondernemers. Bijvoorbeeld aan Joel Bosrup van Wintersol, die ook werkt aan een waterstofsysteem. We kunnen technische kennis uitwisselen, en de inzichten van veiligheidsstudies worden met ons gedeeld. Als je dat niet hebt, moet je alles zelf uitvogelen.”
Toekomst
Wat ligt er in het verschiet voor HyER Power? Saul deelt hun toekomstplannen: “Na de eerste test op The Green Village, willen we een systeem maken dat vijf keer zo groot is. Daarbij koppelen we het waterstofnet aan het elektriciteitsnetwerk en aan het warmtenetwerk op het terrein van The Green Village. Dat zou weer een primeur zijn. De stap erna is om op grote schaal te testen in een industrieel pand in Rotterdam. Dat is al 100 keer groter dan het initiële systeem.”
“Uiteindelijk is het doel om lokaal opgewekte energie voor iedereen beschikbaar te maken”, laat Saul weten. “We geloven heilig in lokale opwekking, en dat dat uiteindelijk de manier wordt waarop je toekomstbestendig je energienetwerk kan inrichten. Zonder afhankelijk te zijn van een vervuilende energiecentrale.”
Meer weten over HyER Power? Bekijk de website.