Ruimte maken voor biobased innovatie
Op 21 november organiseerden wij samen met provincie Zuid-Holland en onze netwerkpartners ‘De Dag van het Biobased Bouwen’. Een bijeenkomst waarin we vooruitkeken naar hoe we biobased bouwen een plekje kunnen geven in de nieuwbouw- en renovatieopgave. Deze dag in het provinciehuis in Den Haag trok ruim 200 deelnemers: van architecten en aannemers tot gemeenten, woningcorporaties en producenten. Zij gingen met elkaar in gesprek over kansen voor het bouwen met natuurlijke materialen en het oplossen van belemmeringen die opschaling in de weg staan. De start was plenair, waarna iedereen in groepjes uiteenging voor de deelsessie.
Ruimte voor innovatie
Willy Spanjer – Programmamanager Duurzaam bouwen en renoveren en Floor Hoogenboezem – Programmamanager Biobased Bouwen verzorgden de deelsessie ‘Ruimte voor innovatie’. Ze starten met een aantal aansprekende voorbeelden van biobased materialen die momenteel of binnenkort in het fieldlab worden getest, zoals zeewier plafondplaten, behang van Hollandse wol of gevelpanelen van organische reststromen.
Van fieldlab naar praktijk
Hoe vinden deze nieuwe materialen de weg van het fieldlab naar de praktijk? Welke rol kan eenieder daarin spelen en hoe stimuleer je innovatie? Tijdens deze deelsessie hebben zij de deelnemers meegenomen in de wereld van innoveren. Aan de hand van de biobased “gipsplaat”-casus is er samen met hen verkend wat er nodig is voor een succesvolle opschaling.
Casus: Biobased “gipsplaat” van Vestjens – Filipe Duijf.
Hierna werkten de deelnemers de volgende vragen uit:
- Strategische fit – Hoe past deze innovatie bij jouw ambities, organisatie of projectdoelstellingen?
- Innovatiekansen – Waar liggen kansen om iets extra’s te doen of te proberen? En wat kun jij hiervan leren?
- Randvoorwaarden – welke voorwaarden stel jij aan deze innovatie (technische eisen, proces, inkoop, etc.)
De belangrijkste conclusies
- Een randvoorwaarde voor het opschalen van de biobased “gipsplaat” is het maken van vergelijkbare details met de gipsplaat en het nieuwe materiaal. Een standaard dikte, zoals die van de gipsplaat, van 18mm helpt daarbij. Naast de prijs, zijn ook de technische aspecten zoals de bevestiging en afwerkmogelijkheden van belang voor architecten. Ze willen geen risico’s lopen met producten, waarvan ze de eigenschappen niet goed kennen.
- Architecten geven aan dat proefopstellingen, zoals in een fieldlab, helpen bij het overtuigen van opdrachtgevers, omdat ze hun opdrachtgever kunnen laten zien dat het nieuwe materiaal aan de vereiste voorwaarden voldoet.
- De Nederlandse bouwcultuur is risico mijdend: Filipe Duif geeft aan dat zij documentatie leveren met alle benodigde productinformatie, maar dat architecten hier vaak geen gebruik van maken. In Duitsland zijn eerder pilotprojecten gerealiseerd, zoals een proefopstelling van een biobased “gipswand” in een ING-gebouw. In Nederland aarzelen architecten echter om nieuwe materialen toe te passen, uit angst voor de risico’s.
- De biobased teststraat van Spaak CS, Noorderwind en VanHier is vaak genoemd. Deze teststraat heeft als doel biobased materiaalproducenten een snellere en goedkopere certificering te bieden. De eerste alternatieve teststraat, die de mogelijkheid biedt om losse materialen te testen, zou in maart 2025 operationeel moeten zijn.
We hopen dat de deelnemers inzicht hebben gekregen in wat er allemaal bij innovatie komt kijken, wat ervoor nodig is deze verder te brengen en wat hun rol zou kunnen zijn om biobased bouwen sneller op te schalen.
© Foto’s: Sander Foederer
Meer informatie
Wil je meer weten over de toepassing van biobased producten of testen in proeftuin Biobased Boulevard? Neem contact op met Floor Hoogenboezem.,
Floor Hoogenboezem