Wollen designvilt

Akoestische wandbekleding van Nederlandse restwol

  • duurzaam-bouwen

Schapenwol wordt in Nederland als reststroom gezien, waarvoor betaald moet worden om het af te voeren in plaats van dat het wat oplevert. Ontzettend zonde, want wol is een hoogwaardig vezel met vele unieke eigenschappen. Hollands Wol Collectief ziet wél waarde in deze grondstof en verwerkt de Nederlandse wol tot verschillende halffabricaten, zoals akoestische designvilt.

Van de wei naar het kantoor
Wollen wandbekleding heeft uitstekende akoestische eigenschappen, waardoor het zeer geschikt is voor toepassing in een kantoortuin. Wol is van nature brandwerend, isolerend en groeit bovendien elk jaar weer opnieuw aan. De natuurlijke vezels kunnen aan het einde van de levensduur volledig worden gecomposteerd als bodemverbeteraar, waardoor het onderdeel wordt van de biologische kringloop. Dit biobased én biodegradable materiaal gaat Nederland helpen bij het uitfaseren van de enorme hoeveelheid vervuilende en schadelijke synthetische vezels!

Testen in proeftuin Office Lab
Dankzij de bijdrage van donateurs kan het Hollands Wol Collectief hun innovatieve wolbehang in de praktijk gaan testen. De ondernemers hebben het behang op de wand in het Office Lab bevestigd. Dit is het kantoor van The Green Village waar dagelijks ontmoetingen plaatsvinden en waar wordt gewerkt.

Zij testen hier de bevestiging, het gebruik en onderhoud van hun wollen behang. Door hun innovatie in deze werkomgeving te plaatsen kunnen de ondernemers naast verkleuring onder invloed van UV, ook onderzoek doen naar het ecologisch schoonmaken van vlekken en slijtageplekken door gebruik.

Om inzicht te krijgen in hoe vies de wand wordt in een kantooromgeving, vraagt het Hollands Wol Collectief daarom explicitiet aan de gebruikers van de kantoortuin om de wand aan te raken en drinken op de bureaus te zetten, zoals men normaal gesproken ook zou doen.

Na een jaar demonteren de ondernemers de installatie om het materiaal terug te winnen en te hergebruiken.

Meer informatie

Wil je meer over dit project weten? Neem dan contact op met Programmamanager Floor Hoogenboezem.

Floor Hoogenboezem

Floor Hoogenboezem

Programmamanager biobased bouwen
NIEUWSBRIEF