Hoe ziet elektrisch laden van de toekomst eruit? TILER beantwoordt deze vraag met een intelligente en efficiënte oplaadtegel dat een universele oplaadoptie biedt voor alle type elektrische mobiliteit. Geen lege batterijen, geen kans op verkeerd inpluggen en geen verbindingsproblemen meer. Het begon allemaal met een patent van de TU Delft: een efficiënte, flexibele en krachtige manier van inductieve energie overdacht. Een student van de Faculteit Elektrotechniek, onder leiding van Prof. Pavol Bauer vormde het eerste model om een elektrische fiets te laden.
Christiaan Nispen, oprichter en CEO, en Olivier Coops, COO, namen dit onderzoek mee om een technologie te ontwikkelen en zo de licht-elektrische voertuigmarkt te veroveren. Met een gedeelde visie om de overgang naar licht-elektrisch vervoer te versnellen door een naadloze oplaadinfrastructuur te creëren. Na een succesvolle klanten validatie en product technische ontwikkelingen werd de stap van theorie naar praktijk gezet. Vanaf dat moment ging het vrij rap, met een eerste end-to-end demonstratie bij ‘launching customer’ AHOY Rotterdam in juli 2020. Momenteel zijn er zes lopende pilots en is TILER klaar om op te schalen in 2022. Maar hoe werken de oplaadtegels precies?
De tegels worden in de grond of in een platform geplaatst. De elektrische fiets is voorzien van een speciale standaard die ingezet wordt voor het oplaadproces. De tegel wordt gevoed door elektriciteit en is gekoppeld aan een stekker met wisselstroom. Hier wordt het omgezet naar gelijkstroom met een schakelfrequentie. Christiaan legt de interne functie uit: “De frequentie wordt vervoerd door een spoel, een magnetisch veld wordt gegenereerd door deze ferrieten en hetzelfde gebeurt aan de andere kant (van de fiets). Hier wordt het magnetische veld weer terug door een spoel geleid en terug omgezet naar gelijkstroom, dan naar wisselstroom en uiteindelijk terug naar de batterij. Het fijne aan dit patent is dat het op een hoog krachtlevel is, dus het is niet zoals je telefoon waar we met 2 watt werken, wij kunnen de 500 watt halen wat het erg efficiënt maakt.”
Met deze innovatieve oplossing voor de elektrisch vervoer markt, maakt TILER het mogelijk om autonoom gedeeld vervoer in te zetten zonder batterijen te hoeven vervangen of adapters te verwisselen. De tegel is slim genoeg om het oplaadstadium en de temperatuur van de batterij te meten, waardoor het opladen niet alleen gemakkelijker, maar ook veiliger gebeurt.
Tot nu toe heeft TILER zes pilots geïnstalleerd, waarvan er eentje op The Green Village staat. Hier hopen ze hun compleet nieuw ontwikkelde tegel te testen en de interoperabiliteit van verschillende batterijen, fietsen, oplaadlevels en snelheden te controleren. Zoals Amarins, TILER’s hoofd validatie en digitale marketing expert, uitlegt: “Voor ons is The Green Village een essentiële testomgeving om te experimenteren, maar dient het ook als showmodel voor onze potentiele klanten en stakeholders.”