In december is Supersola van start gegaan met het testen van plug & play-zonnepanelen in één van de huizen die onderdeel zijn van het DreamHûs-project. DreamHûs is een experiment op The Green Village op TU Delft Campus van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland, Bouwgroep Dijkstra Draisma, The Green Village en de Bewonersraad Friesland. Het doel is om betaalbare, gebruikersvriendelijke oplossingen voor verduurzaming van jaren 70 woningen uit te testen en toe te passen in de praktijk.
Het Haagse bedrijf Supersola maakt plug & play-zonnepanelen om de drempel van zelf duurzame zonne-energie opwekken te verlagen. Hun panelen zijn een betaalbaar alternatief voor installaties tot zes panelen en gemakkelijk te vervoeren bij een mogelijke verhuizing. Ze zijn namelijk op een snelle, eenvoudige manier te installeren door de stekker in het stopcontact te steken. Omdat de omvormer in het design geïntegreerd is, gaat de opgewekte zonne-energie direct het eigen elektriciteitsnet in, klaar om te gebruiken. Door de pieken in verbruik en opbrengst te meten in het DreamHûs kan worden vastgesteld hoeveel panelen, met een vermogen van 300 wattpiek, op een gewoon stopcontact goed en verantwoord kunnen functioneren.
De belangrijkste stap die nu op The Green Village gezet moet worden is om meer inzicht te krijgen in de risico’s omtrent het aansluiten van te veel zonnepanelen op een stopcontact. De testresultaten vanuit deze realistische situatie worden gebruikt om helder te krijgen of consumenten ook vier panelen in plaats van drie zelf kunnen plaatsen, zonder aanpassingen te hoeven verrichten in een groepenkast. Het team achter Supersola hoopt op deze manier de energietransitie in Nederland voor iedereen haalbaar te maken, waarbij duidelijke regelgeving essentieel is. Sigrid Hoekstra, bestuurder van het sociaal verhuurbedrijf WoonFriesland: “Ook in sociale huurwoningen kan dit concept interessant zijn voor kleinschalige toepassingen of als tijdelijke en verplaatsbare duurzame elektriciteitsvoorziening.”