SlowFlow

Vertraagd regenwater afvoeren van platte daken

Het regent steeds vaker en harder in Nederland. Dit heeft als gevolg dat het riool in toenemende mate wordt overbelast en dus straten en woningen onderlopen. Om deze wateroverlast en bijbehorende schade zoveel mogelijk te voorkomen, wordt er ook van (nieuwe) woningen en bedrijven verwacht dat zij regenwater op eigen terrein bergen. Doordat de beschikbare ruimte op straatniveau schaars is, vormt dit voor velen een uitdaging. Maar hoe zit het met de ruimte op daken? De SlowFlow-tegel biedt een mooie oplossing waarbij de oppervlakten van platte daken worden benut.

Vertraagde regenwaterafvoer van platte daken

SlowFlow van AGS Products biedt een innovatieve en eenvoudige oplossing voor regenwaterberging op platte daken. Het systeem bestaat uit een met tegel verzwaarde aluminium vertragingsring met kleine openingen die rondom de afvoer zijn geplaatst. Hierdoor fungeert het dak als tijdelijke buffer en kan het hemelwater vertraagd worden afgevoerd. Op deze manier wordt de druk op het riool verminderd. SlowFlow is universeel toepasbaar, beschikt over een noodoverloop en is eenvoudig zelf te installeren op nieuwe en bestaande platte daken.

Testen op The Green Village

Bij The Green Village wordt het SlowFlow-systeem uitgebreid getest op het dak van het Office Lab. De tests richten zich op verschillende aspecten, waarbij vooral wordt gekeken naar de effecten van diverse weersomstandigheden en vervuiling op de doorstroomsnelheid. Om deze prestaties nauwkeurig te monitoren, worden tijdens de tests verschillende sensoren geïnstalleerd. Een timelapse camera legt vast hoe snel water stijgt en daalt op het dak.

Uiteraard kan ook de feedback van eindgebruikers niet ontbreken in het innovatieproces. Zijn gebruikers bezorgd over mogelijke lekkages? Wat houdt dakdekkers tegen om waterberging op daken toe te passen? Voldoet SlowFlow aan de eisen van een waterberging? En hoe snel raakt het systeem verstopt bij vuil en bladeren op het dak? Dat wordt hier allemaal op het dak van Office Lab onderzocht.

Meer weten over SlowFlow

Op basis van de resultaten wordt de effectiviteit van SlowFlow verder geoptimaliseerd en een onderhoudsadvies opgesteld zodat het product onder alle condities goed kan functioneren. Wil je meer weten over de SlowFlow of andere innovatieve oplossingen voor hemelwaterbuffering? Neem contact op met projectmanager Thijs de Bruijn of bekijk de mogelijkheden voor een tour of werksessie op maat.

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Kansen voor West – Voucherregeling fieldlabs TU Delft Campus, en is medegefinancierd door de Europese Unie. 

 

Thijs de Bruijn

Thijs de Bruijn

Projectmanager klimaatadaptatie
NIEUWSBRIEF