ROEF

Het slimme groene dak

  • duurzaam-bouwen
  • energiesysteem
  • klimaatadaptief

In Nederland hebben we meer dan acht miljoen woningen met daarop een enorme hoeveelheid vierkante kilometers dak. Ruimte die vaak alleen wordt gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen. “Dat kan anders”, dachten de ondernemers achter ROEF. Zij ontwikkelden een multifunctioneel hellend groendak met zonnepanelen, inheems groen, nestkasten en bijenhotels.

Integrale dakoplossing
ROEF is een uniek concept, omdat het een integrale dakoplossing biedt. De thema’s biodiversiteit, energie opwek, wateropslag en duurzaam renoveren komen allemaal samen in deze innovatieve oplossing.

ROEF is een groendak met hoge isolatiewaarde. Het groen beschermt de woningen tegen de verschillende elementen. In de zomer blijft het dak en daarmee de woning koel, terwijl het in de natte periodes werkt als waterbuffer. Overtollig regenwater wordt opgeslagen in de regenton in de tuin, deze vormt de watervoorraad voor het dak.

De vochtsensoren in het substraat geven aan wanneer het groen wat water kan gebruiken. Via het irrigatiesysteem krijgt het dak druppelsgewijs regenwater toegedient, waardoor er geen drinkwater voor het dak wordt gebruikt.

Biodiversiteit verhogend
Daarnaast verhoogt ROEF de biodiversiteit. Het groen in de trays bestaat uit een mix van sedum en 50% inheemse kruiden. In de dakranden zijn integrale nestkasten en bijenhotels geplaatst die een prettige leefomgeving creëren voor vogels, vleermuizen, vlinders en bijen.

Energie opwekken
Het modulaire systeem past op bijna elke woning en is gemakkelijk op bestaande dakconstructies te plaatsen. Naast het verkoelende groen, werkt het ook groene energie op. Deze daken zijn standaard uitgerust met zonnepanelen uit Nederland, die gebruiksklaar tussen de begroeiing worden gemonteerd.

Testen op het DreamHûs dak
Echt impact maken, kan pas wanneer de ROEF op grote(re) schaal door bouwers en installateurs in Nederland wordt toegepast. Is het installeren voor hen ook gemakkelijk? Hoe remontabel is de ROEF? Deze twee vragen onderzoeken ze samen met DreamHûs partner Bouwgroep Dijkstra Draisma.

Waar normaal gesproken de ondernemer zelf de innovatie installeert, heeft de bouwer deze installatie voor de rekening genomen. Dat is belangrijk om ervaring op te doen met het plaatsen van dit systeem en te achterhalen welke specifieke gereedschappen en vaardigheden er nodig zijn om dit systeem te installeren. Daarnaast is ook gekeken wat de installatietijd is wanneer je dit voor het eerst doet.

De ondernemers onderzoeken:

  1. Onderhoud over tijd: welk onderhoud heeft het systeem over tijd nodig?
  2. Seizoensgebonden prestaties van het groen, nestkasten, bijenhotels en de zonnepanelen;
  3. Remontabel: kun het systeem gemakkelijk uit elkaar halen en elders plaatsen? Na twee jaar kijkt Bouwgroep Dijkstra Draisma of dit het geval is;
  4. Impact op de temperatuur in de woning: meten met behulp van temperatuur-  en vochtsensoren;
  5. Esthetische waarde: hoe kun je bewoners bewust maken dat een groen dak in de herfst bruin wordt en dat het weer goed komt in het voorjaar? De ondernemers gaan met behulp van een timelapse laten zien hoe het dak er in verschillende jaargetijden uitziet.

Meer informatie

Wil je meer over dit project weten? Neem dan contact op met Projectmanager Hannah Sorgedrager.

Hannah Sorgedrager

Hannah Sorgedrager

Projectmanager klimaatadaptatie
NIEUWSBRIEF