Rainwater Wall

De impact van extreem weer beperken met adaptieve opvang, berging en gebruik van regenwater

  • klimaatadaptief

Door het veranderde klimaat neemt de kans op weersextremen toe. We krijgen bijvoorbeeld steeds meer te maken met extreme droogte en hevige regen. Het is van belang dat we zorgvuldig met ons water omgaan en goed anticiperen op deze extremen.

De innovatie
De Rainwater Wall is een adaptieve regenwateropvang, waarbij berging en inzet van regenwater worden geregeld op basis van actuele weersvoorspellingen. Daken kunnen zo worden ‘afgekoppeld’ van het riool en regenwater kan worden gebufferd in droge periodes. De buffercapaciteit van de Rainwater Wall kan worden vergroot in het geval dat extreme regenbuien worden verwacht. Hiermee wordt overlast door overstromingen geminimaliseerd en reduceren we watertekorten.

Testen op The Green Village
Een consortium van Nederlandse bedrijven demonstreert op The Green Village hoe de Rainwater Wall kan worden ingezet om in de waterbehoefte te voorzien tijdens veranderende klimaatpatronen. We demonsteren een systeem om daken ‘af te koppelen’ en regenwater te bufferen als een droge periode wordt verwacht. Het regenwater wordt gebruikt om een groene wand te bevochtigen, tuinen te besproeien, sanitair de spoelen, buitenruimte te koelen en water te zuiveren tot drinkwaterkwaliteit. Ook hebben we de ramen op het terrein voor de eerste keer gewassen met het gezuiverde regenwater uit de Rainwater Wall. Daarnaast testen we adaptieve regenwatermonitoring in combinatie met grootschalige opvang, buffering en lozing van regenwater.

 

NIEUWSBRIEF