De Japanse Duizendknoop, een beruchte invasieve plantensoort, heeft zich een weg gebaand door lokale ecosystemen, verdringt inheemse flora én kan zelfs harde materialen zoals beton beschadigen! Maar de Japanse Duizendknoop is meer dan een horrorplant, ontdekten de ondernemers van Why Knot Design. Zij maken er plaatmateriaal van dat een duurzaam alternatief is voor de huidige meubel- en interieurbouwsector. Zo geven zij de plant een positieve plek in onze circulaire economie.
Horror plant
De Japanse Duizendknoop wordt door velen als horrorplant gezien. Zij staat bekend om haar snelle groei en het vermogen om enorm te overwoekeren en zelfs door beton te groeien, wat leidt tot aanzienlijke economische en ecologische schade.
Why Knot Design heeft deze uitdaging aangegrepen om een innovatieve oplossing te vinden: het transformeren van de Japanse Duizendknoop in een waardevol, duurzaam materiaal. Door de negatieve impact van deze plant om te buigen naar een positieve toepassing, dragen de ondernemers bij aan de oplossing van een maatschappelijk probleem en bevorderen zij de circulaire economie.
De kracht van Japanse Duizendknoop
Why Knot Design introduceert een uniek plaatmateriaal, gemaakt van de Japanse Duizendknoop. Zij benutten de natuurlijke eigenschappen van de plant om duurzaam, circulair en veelzijdig (plaat)materiaal te creëren.
Het materiaal is sterk en licht en kan verschillende visuele stijlen aannemen, afhankelijk van het oogstseizoen en de verwerkingsmethode. Bovendien worden er geen schadelijke chemicaliën zoals formaldehyde toegevoegd, dat vaak wel in andere plaatmaterialen wordt toegepast. Hierdoor kan men het materiaal aan het einde van de levenscyclus makkelijk recyclen tot nieuwe producten of biologisch afbreken zonder de natuur te schaden.
Door van dit onkruid formaldehydevrij plaatmateriaal te maken is er een duurzaam alternatief voor de huidige meubel- en interieurbouwsector beschikbaar. Dit alternatief reduceert de ecologische voetafdruk van de traditionele productieprocessen en opent de deur naar nieuwe, innovatieve ontwerpmogelijkheden binnen de interieurdesignindustrie.
Testen op The Green Village
De innovatie staat in het Co-Creation Centre, een plek waar dagelijks verschillende partijen bijeenkomen en hun tafel gebruiken.
Door hier te testen kunnen de ondernemers de functionaliteit, kwaliteit en de duurzaamheid van hun product bewijzen. Ook doen ze inzichten op die belangrijk zijn voor het doorontwikkelen van hun producten en de toepassingen ervan.
Deze stap is cruciaal voor het realiseren van brede acceptatie en toepassing van het materiaal voor diverse interieurtoepassingen. Zo draagt Japanse Duizendknoop bij aan een duurzame toekomst.
Samenwerkingspartners
GKB Groep, Gemeente Rotterdam, BlueCity Rotterdam, BiBaMos.
Meer informatie
Wil je meer over dit project weten? Neem dan contact op met Programmamanager Floor Hoogenboezem