Een binnenwand van zeewier, zonnepanelen in combinatie met een groendak, elektrochroom glas: het zijn drie voorbeelden van innovaties die de laatste jaren in ons kantoor (Office Lab) zijn getest. Steeds meer ondernemers, onderzoekers en startups testen energiezuinige, circulaire, biobased of natuurinclusieve innovaties waarmee ze gebouwen toekomstbestendig maken. Om de benodigde ruimte te blijven bieden, breiden wij ons Office Lab op een duurzame manier uit.
The Green Village is meer dan een fysieke testlocatie voor innovatie en onderzoek. Het is ook een belangrijke flexplek en ontmoetingsplaats. Dagelijks ontmoeten mensen elkaar tijdens evenementen, vergaderingen en workshops, maar ook spontaan op het terrein of bij de koffieautomaat. Mensen met verschillende achtergronden: wetenschappers, ondernemers, beleidsmakers en burgers. Daarom is in de ontwerpfase veel aandacht besteed aan een duurzaam ontwerp waarin plaats is voor de drie functies van ons kantoor: experimenteren, werken en ontmoeten.
Modulaire uitbreiding
In oppervlakte is het kantoor ongeveer verdubbeld om voor nu en de toekomst in de ruimtebehoefte te voorzien. Office Lab 1.0 is destijds ontworpen met het modulaire bouwprincipe van Sustainer. Een bewuste keuze, om de flexibiliteit te hebben om in de toekomst uit te kunnen breiden.
In die tijd was The Green Village een van de eerste afnemers van dit bouwsysteem. Nu is The Green Village de eerste die gaat uitbreiden met het huidige systeem. Een interessante test en leercasus voor Sustainer. Werkt het uitbreiden zoals gedacht? Zijn er nog praktijkervaringen waarvan ze kunnen leren om het de volgende keer anders of gemakkelijker te laten verlopen?
Lees hier meer over het modulaire systeem van Sustainer.
Duurzame keuzes
De uitbreiding van het Office Lab 2.0 wordt niet alleen gedaan om onderzoek naar duurzame innovatie te faciliteren. Het kantoor is in de basis al ontworpen met verschillende duurzame maatregelen. Door te kiezen voor energiezuinige installaties, duurzame materialen (hergebruik en natuurlijke materialen) en klimaatadaptief te bouwen.
Twaalf weetjes over het nieuwe kantoor. Wist je dat:
- Het grootste deel van de binnenwanden, kozijnen en gevels die onderdeel waren van het oude Office Lab zijn hergebruikt in het Office Lab 2.0? Ook oude spijkerbroeken hebben een nieuw leven gekregen en zijn toegepast als akoestische isolatie om het akoestisch comfort van het kantoor te verbeteren.
- De nieuwe gevelpanelen met houten spijkers worden bevestigd? De verf op diezelfde gevel is biobased.
- Het tapijt is gemaakt van oude en aangespoelde visnetten? Door deze afvalstroom positief te gebruiken, worden stranden een stuk schoner.
- Er in elke ruimte ander meubilair staat? Dat is niet om elke ruimte een andere look & feel te geven. Op deze manier kunnen bestaande stoelen, tafels en bureaus een tweede leven krijgen.
- De nieuwe keuken biobased is? Ook is deze eenvoudig losmaakbaar en modulair.
6. Een groot deel van het energieverbruik van kantoren in het koelen van deze gebouwen zit? In het Office Lab 2.0 vindt deze koeling op een passieve manier plaats met behulp van phase changing materials. Deze zijn verwerkt in een lage druk luchtbehandelingskast. Samen met de slimme aansturing is dit een doorontwikkeling van de klimaattoren van het Co-Creation Centre, die tijdens het onderzoeksproject Converge is ontwikkeld.
7. Ventilatie van het Office Lab 2.0 plaatsvindt middels een lage druk luchtbehandelingskast? Door het toepassen van grotere kanalen en een grotere kast wordt de luchtweerstand lager en is er minder energie nodig voor het ventileren van het kantoor.
8. Het afgiftesysteem voor een groot gedeelte uit klimaatplafonds bestaat? Deze panelen hangen aan het plafond en zorgen voor de nodige verwarming of koeling van de ruimte. Door gebruik te maken van een vier-pijpssysteem in combinatie met 6-wegkleppen is het mogelijk om afzonderlijke ruimtes tegelijkertijd te verwarmen of te koelen.
9. Het gebouwbeheersysteem dat alle installaties aanstuurt gebruikmaakt van voorspellende regeltechniek en AI om het gebouw slim aan te sturen?
10. Voor de verlichting van het kantoor gebruik wordt gemaakt van gelijkspanning? Op deze manier wordt efficient gebruik gemaakt van energie en de aanwezige data bekabeling in het gebouw.
11. Op het dak van het Office Lab een opstelling ligt van een groendak in combinatie met zonnepanelen? Zo is het mogelijk om zowel water te bufferen, biodiversiteit te bevorderen als beschaduwing te geven aan het gebouw en energie te produceren.
12. Dat er water wordt bespaard door een nieuwe urinoir waarbij het waswater wordt gebruikt voor het doorspoelen van het urinoir. Zo bespaar je al gauw 3-6L per toiletbezoek.
Experimenteren, ontmoeten en werken
The Green Village is meer dan een fysieke experimenteerruimte voor innovatie en onderzoek. Het Office Lab heeft drie pijlers die in het nieuwe kantoor terugkomen.
- Ondernemers en onderzoekers kunnen hier experimenteren in een “real life setting”. Voor veel van de projecten en experimenten die plaatsvinden op The Green Village is praktijkonderzoek een belangrijk onderdeel.
- Het fieldlab is een ontmoetingsplek voor bezoekers van The Green Village en een ruimte waar verschillende partijen elkaar treffen. Een van de manieren waarop creatieve ideeën en oplossingen voor de verschillende uitdagingen tot stand komen is als mensen elkaar ontmoeten. In ons fieldlab vinden deze ontmoetingen gepland, maar ook ongepland plaats. Tijdens evenementen, vergaderingen en workshops of spontaan bij de koffieautomaat. Mensen met verschillende achtergronden kunnen elkaar hier ontmoeten; wetenschappers, ondernemers, beleidsmakers en burgers. Op die manier biedt The Green Village ruimte voor zogenaamde Triple Helix interacties.
- Het Office Lab 2.0 biedt werkplek voor het team van The Green Village, maar ook voor onze TU Delft collega’s, studenten, ondernemers, ambtenaren en andere partijen om samenwerking te bevorderen. Daarnaast zijn er vergader- en flexwerkplekken voor hen die het fieldlab benutten voor onderzoek, experimenten of inspiratie.
Samenwerkingspartners
Office Lab 2.0 wordt gerealiseerd met de Campussubsidie van Provincie Zuid-Holland. De partijen die aan het nieuwe kantoor werken: Sustainer, Uitvindersgilde, Warmtebouw, Priva, bGrid, Spie, Groenewegen, Vertic, Nowa Kitchen, Orange Climate – Verhulst, Espero, DC Systems – Schneider Electric, Atomis, Microsens, Interface, Leon Hoogendoorn, Canopus, Wurks, Paviljoen III, Roofclix.
Wil je meer over dit project weten? Neem dan contact op met Projectmanager Tim Jonathan