Een hittepers is onmisbaar wanneer je van organisch materiaal biobased (af)bouwplaten wil maken. Toch is de aanschaf ervan niet zo vanzelfsprekend. Deze machines zijn vaak duur en start-ups hebben het geld niet hierin te investeren. Daar wil de Collectieve Vezelverwerking Hub verandering in brengen. In ons fieldlab is, met dank aan de subsidie van provincie Zuid-Holland, een werkruimte met een medium hittepers gecreëerd voor innovatieve makers/ondernemers.
Biobased bouwplaten
Ook de komende jaren blijft de vraag naar bouwmateriaal groot. De overvloed aan organische reststromen in ons land, biedt kansen voor biobased bouwmaterialen. In de afgelopen jaren zijn verschillende partijen gestart met de ontwikkeling van bouwplaten uit diverse organische reststromen. Door deze onder hoge druk en hitte te persen, ontstaan platen die geschikt zijn voor de bouw. Denk aan fineer van rietmaaisel of rozenafval, plafondpanelen van zeewier uit de Noordzee of tafelbladen van Japanse Duizendknoop vezels.
In plaats van de mega fabriek vormen verschillende bedrijven en overheden samen een regionaal ecosysteem die kwalitatieve meubel- en decoratieve bouwplaten produceren. Doordat de materialen lokaal zijn en een verhaal hebben, krijgen ze meerwaarde en vormen ze een tegengeluid richting de wegwerpcultuur.
Hoewel er voldoende reststromen zijn, is er in provincie Zuid-Holland nog geen productiehub voor biobased plaatmaterialen en wordt het daardoor te risicovol geacht te investeren in de nodige faciliteiten. Opschaling van deze biobased bouwmaterialen is daardoor moeilijk: er is veel kostbaar apparatuur, kennis en samenwerking nodig om deze innovaties op te schalen.
Testfaciliteit op The Green Village
In ons fieldlab is een werkruimte met een medium hittepers gecreëerd. Met deze hittepers van 70 x 70 cm kunnen creatieve makers/ondernemers veel samples en prototypes maken, zonder zelf te investeren in dure apparatuur. Als het recept is ontwikkeld en de ondernemer klaar is voor een volgende stap, kunnen de bouwplaten in proeftuin Biobased Boulevard worden getest. Door het aanbieden van deze faciliteit brengt de Collectieve Vezelverwerking Hub de biobased platen een stapje verder richting grootschalige toepassing.
Specificaties van de medium hittepers
Persplateau: 700x700mm voor platen van 600x600cm
Verwarming: Instelbaar tot 250°C, 4000Watt verwarming per plaat (onder en boven), totaal 6000Watt
Perskracht: 40 ton met elektrische pomp en drukmeter
Veiligheid: Compleet afgesloten perscabine met vergrendelbare deur en elektronisch beveiligingssysteem.
Hittepers gebruiken
Wil jij zelf gebruiken maken van deze hittepers? Dan kan! Vul het formulier in om je de aanvraag doen. Een voorwaarde is dat je zelf ervaring hebt met het gebruik van de hittepers of iemand meeneemt die hier ervaring mee heeft. Daarnaast is het verplicht om deze handleiding vooraf door te nemen.
——-
Deze medium hittepers maakt deel uit van de *Collectieve Vezelverwerking Hub. Dit doen wij samen met Noorderwind, TNO, VanHier, Studio MBB en Dijkshoorn Bleiswijk. De visie is een regionaal toegankelijke hub te creëren die biobased (af)bouwplaten opschaalt en test. Hiermee faciliteren we een trein voor innovatieve ondernemers en helpen we nieuwe regionale duurzame netwerken op te zetten.
*De Collectieve Vezelverwerking Hub ontvangt subsidie van provincie Zuid-Holland.
Meer informatie
Wil je meer over deze faciliteit weten of zelf gebruikmaken van deze hittepers? Neem dan contact op met Programmamanager Floor Hoogenboezem.
