Tijdens de BlueCity Circular Challenge 2020 werd in een casus gevraagd om een oplossing voor de reststroom van eendenkroos. Een van de meest snelgroeiende planten op aarde die vooral in de zomermaanden in sloten zich snel vermenigvuldigd en daarmee licht- en zuurstoftoevoer voor het leven in het water afsnijdt. Momenteel wordt deze eiwitrijke-reststroom naar de vuilverbranding gebracht.
De oplossing voor het eendenkroosprobleem kwam van Flip the City, in de vorm van de Kroostegel. Een tegel gemaakt van het restproduct eendenkroos. Ze verhitten en persen een mix van het restproduct samen om op deze manier volledig biologisch afbreekbare tegels te creëren. In de tegels verwerkt Flip the City inheemse bloem- en plantenzaden voor verhoging van de biodiversiteit. Op het moment dat de tegels bijvoorbeeld als geveltuintje worden geïnstalleerd, komen deze zaden uit tot een mooie bloemenweide. Doordat er met de tegels meer geveltuintjes gecreëerd worden, vergroten zij de mogelijkheid voor water om te infiltreren in de bodem. Op deze manier dragen de kroostegels niet alleen bij aan vergroening van de stad en daarmee de hittestress, maar ook aan de biodiversiteit.
Op de WaterStraat, onderdeel van de klimaatadaptieve stad op The Green Village, test Flip the City hoe de kroostegels reageren op het weer in de verschillende seizoenen. Ook testen de ondernemers de water-infiltratiecapaciteit van de tegel en de groeicyclus van de inheemse plantenzaden.