HeatBlock Foil

Een koel gebouw en een lager energieverbruik

  • duurzaam-bouwen

Extremer weer beïnvloedt ook de temperatuur en het leefcomfort in onze gebouwen en woningen. Wanneer de zon langdurig op het glas staat, stijgt de binnentemperatuur en neemt de behoefte aan het koelen van gebouwen toe. In Nederland gebruiken we jaarlijks ruim 5800 GWh aan energie om gebouwen koel te houden. Dat komt overeen met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 2.3 miljoen huishoudens. ClimAd Technology ontwikkelde de HeatBlock Foil. Deze nieuwe folie weert zonnewarmte, waardoor de behoefte aan koeling afneemt en het energieverbruik omlaag gaat.

Energie besparen met raamfolie
Stijgende temperaturen leiden tot een toenemende vraag naar airconditioning. Voorheen kwam het koelen van gebouwen vooral in traditioneel warme gebieden voor, door het veranderende klimaat is er ook in van origine koelere klimaten steeds meer vraag. In Nederland gebruiken we jaarlijks ruim 5800 GWh aan energie om gebouwen en woningen te koelen. Dat is een toename van 14% ten opzichte van 2013.

De start-up ClimAd Technology heeft samen met de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft raamfolieproducten ontwikkeld die zonnewarmte weren. Hiermee verlaagt men de binnentemperatuur, hoeven koelinstallaties minder hard te werken en gaat het energieverbruik omlaag.

De folie is tussen het glas verwerkt, maar kan ook op de buitenzijde van het glas worden geplakt. Dat maakt deze innovatie geschikt voor zowel toepassing in nieuwbouw- als in renovatieprojecten.

Testen op The Green Village
ClimAd Technolgy heeft verschillende kleuren HeatBlock Foil ontwikkeld. Op The Green Village test zij de zonnewarmtewerende functie van de transparante en decoratieve folies in een van de bewoonde woningen. De resultaten worden vergeleken met dezelfde woning zonder folie. Met behulp van een vragenlijst verzamelen de ondernemers feedback van bewoners en bezoekers. Deze feedback geeft hen inzicht in de esthetische waardering van de folies en de impact op daglichtcomfort. Belangrijke informatie waarmee ze hun product kunnen doorontwikkelen en weer een stap dichter naar toepassing in de praktijk brengen.

Meer informatie

Wil je meer over dit project weten? Neem dan contact op met Projectmanager Pieter van Schaik.

Pieter van Schaik

Pieter van Schaik

Projectmanager energietransitie
NIEUWSBRIEF