H-Wall

Tijdelijke overstromingsbarrière

In 2021 overstroomden delen in Limburg, België en Duitsland. Hierbij werden zandzakken gebruikt als tijdelijke overstromingsbarrière omdat ze door de eeuwen heen hun geschiktheid hadden bewezen. Helaas bleek ook dat ze enkele grote nadelen hebben. Het plaatsen van zandzakken is een langzaam, duur en arbeidsintensief proces. Om deze beperkingen op te lossen, heeft Altena de H-wall ontwikkeld als alternatief voor tijdelijke overstromingsbarrières.

De H-wall is een eenvoudige constructie die bestaat uit rasterpanelen, plastic folie en spankabels. Elk gedeelte van de H-wall bestaat uit twee panelen. Het eerste paneel wordt plat op de grond geplaatst en het tweede paneel schuift erin en staat rechtop om een L-vorm te vormen. Deze secties kunnen naast elkaar worden geplaatst om de gewenste lengte te bereiken om zo een gebied tegen overstromingen te beschermen. Wanneer alle secties op hun plaats staan, wordt de plastic folie over de panelen geplaatst om de constructie waterdicht te maken. Het idee achter deze lichtgewicht structuur is dat het gewicht van het water op het grondpaneel altijd groter zal zijn dan de waterdruk tegen het verticale paneel. Om te voorkomen dat water aanvankelijk onder de folie doorstroomt, wordt er een rij zandzakken langs de rand van de folie geplaatst. Voor extra veiligheid worden de twee panelen van elk deel verbonden met spankabels. Onder andere civiele techniek student Seppe Smeijers heeft op Flood Proof Holland onderzocht wat de overstromingsbeschermingsmogelijkeden en -beperkingen zijn van de H-wall en hoe deze zouden kunnen worden verbeterd. Hierbij is gekeken naar de stabiliteit en faalmechanismen van de barrière en zijn er verschillende veldtesten uitgevoerd.

De overstromingsbarrière is gemaakt van lichte en goedkope materialen en is daarom een veelbelovend alternatief voor zandzakken.

NIEUWSBRIEF