Energy Token

Gedeeld eigendom van zonnepanelen door tokenisering

  • energiesysteem

Kunnen we het eigendom van zonnepanelen delen? Zonnepanelen zijn ongekend populair. Maar lang niet iedereen kan ze betalen of heeft überhaupt een eigen dak om ze op kwijt te kunnen. Stel je voor je woont in een appartementencomplex, een huurhuis of je dakconstructie is niet geschikt. Zijn zonnepanelen dan een optie?

Het maatschappelijke probleem
Eigenaarschap van zonnepanelen delen is nu niet de norm. Panelen worden vaak particulier aangeschaft en geplaatst op een koopwoning met eigen dak. Het delen van zonneprojecten komt mondjesmaat voor in kleine initiatieven, bijvoorbeeld van energieleveranciers. Maar hierdoor zit je vast aan een bepaalde leverancier en zijn je mogelijkheden beperkt.

De innovatieve oplossing
Stichting 2Tokens heeft in samenwerking met Docklab een platform ontwikkeld: ILSA. Op het platform kunnen gebruikers eigendomsbewijzen van pv-installaties genereren en verhandelen. Het werkt vergelijkbaar met het handelen in aandelen op de beurs. Via een app kun je je inkopen in een zonnestroomproject. In hoeveel zonnepanelen je investeert, in meerdere of slechts in een fractie van een paneel, bepaal je als gebruiker zelf en is afhankelijk van beschikbaarheid. Afhankelijk van de opbrengst van een paneel, keert het platform periodiek een bedrag uit aan de investeerder. Op deze manier kan iedereen, ongeacht locatie of financiële situatie, investeren in zonne-energie.

Er zijn twee soorten gebruikers. De eerste groep zijn bedrijven of private investeerders die een groot zonnepark in bezit hebben of van plan zijn aan te leggen. Daarnaast zijn er gebruikers die deeleigenaar zijn. Op het platform kunnen zij met elkaar digitaal handelen in zonnepanelen: ze kopen en verkopen (delen van) zonnepanelen. Ook kunnen investeerders genoeg geld ophalen om een zonnepark aan te leggen.

Dataplatform
Om het project goed te laten verlopen, is het essentieel dat de opbrengst van de zonnepanelen correct wordt gemeten. Aan de hand van die metingen kan het rendement worden uitgekeerd. De opwek van een aantal zonnepanelen op het Office Lab op The Green Village dient als input voor het ILSA-platform. De data van deze zonnepanelen komen binnen op het dataplatform van The Green Village. ILSA maakt dagelijks verbinding met ons dataplatform om de opbrengst van de zonnepanelen uit te lezen. Aan de hand daarvan kunnen zij het rendement uitkeren.

NIEUWSBRIEF