Dr Ten

Schone en veilige elektriciteitsopslag met zeezout en koolstof

  • energiesysteem

Batterijen zijn een belangrijk onderdeel in de energietransitie. Maar voor de productie zijn schaarse grondstoffen nodig. Dr Ten test op The Green Village een recyclebare zeezoutbatterij, die bestaat uit schone en beschikbare materialen.

In de energietransitie speelt energieopslag een belangrijke rol voor bemiddeling tussen vraag en aanbod. Grootschalige productie van batterijen drukt op schaarse grondstoffen zoals lithium, kobalt en nikkel. Het delven van deze grondstoffen heeft een negatieve impact op het milieu.

De innovatieve oplossing
Dr Ten heeft hiervoor een oplossing. Zij hebben een zeezoutbatterij ontwikkeld: een schone en recyclebare batterij, geschikt voor opslag van hernieuwbare energie of om tijdelijk elektriciteit uit het net op te slaan. Het belangrijkste component is zeezout en voor het elektrodemateriaal wordt koolstof gebruikt. Schone en beschikbare materialen, die ook brandveilig en betaalbaar zijn.

Testen op The Green Village
Op The Green Village test Dr Ten een zeezoutbatterij met een capaciteit van ongeveer 5 kWh. De batterij heeft een laad- en ontlaadvermogen van maximaal 1kW. De zeezoutbatterij van Dr Ten is onderdeel van het FLEXINet project, een project waarin hybride batterijsystemen worden ontwikkeld en gedemonstreerd op wijkniveau.

Het project is uitgevoerd met Topsector Energie subsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, uitgevoerd door Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De specifieke subsidie voor dit project betreft MOOI-subsidie ronde 2020.

 

 

NIEUWSBRIEF