De Stro Inblaascoalitie

Daken isoleren met stro

  • duurzaam-bouwen
  • energiesysteem
  • klimaatadaptief

Zuid-Holland, de provincie met de meeste woningen en hoogste woningdichtheid, staat voor een grote renovatieopgave. Veel daken zijn nog niet geïsoleerd, wat leidt tot warmteverlies in de winter en oververhitting van de woning in de zomer. In plaats van werken met milieuvervuilende isolatiematerialen komt De Stro-inblaascoalitie met een duurzame oplossing: dakisolatie van stro.

Voordelen van stro als isolatiemateriaal
Stro is een veelbelovend, natuurlijk isolatiemateriaal met diverse voordelen. Het kan lokaal worden geproduceerd en biedt de mogelijkheid voor een dampopen, ademende dakopbouw. Door stro in te blazen, kan de constructie volledig zonder kieren worden gevuld, waardoor warmtelekken worden voorkomen. Daarnaast heeft stro een uniek vermogen om vocht te verdampen, vergelijkbaar met zweten, wat warmteopslag bevordert en in de zomer helpt om warmte buiten te houden. Het inblaasproces is bovendien drie tot vijf keer sneller dan het aanbrengen van isolatiematten. Kortom: stro is een efficiënte en duurzame oplossing voor de huidige isolatie.

Biobased dakisolatie

Stro inblazen als isolatie is een snelle en kostenefficiënte manier om biobased isolatie toe te passen. Hoewel er in veel Europese landen wordt geïsoleerd met stro, gebeurt dat in Nederland nog weinig. De grootste uitdagingen zijn de aanschaf van relatief dure inblaasmachines, onvoldoende kennis en uitvoeringscapaciteit voor stro-inblazen. Een ander aspect is dat stro relatief zwaar is, wat betekent dat bestaande dakconstructies soms moeten worden aangepast.

Daarnaast zijn huidige isolatiewaarden zoals Rd-, Rc- en U-waarden gebaseerd op fossiele materialen en gemeten in een stabiele laboratorium omgeving. Dit benadeelt biobased materialen zoals stro, die juist beter presteren onder wisselende omstandigheden van vocht en temperatuur.

Testen in het DreamHûs
De Stro-inblaascoalitie streeft ernaar binnen drie jaar honderden woningen per dag te isoleren. De testopstelling in het DreamHûs helpt koudwatervrees bij andere partijen weg te nemen, geeft inzicht in de mogelijkheden van stro-isolatie en de ondernemers voeren er praktijkmetingen uit.

Vocht in natuurlijke isolatie werkt vergelijkbaar met zweten: de energie wordt gebruikt om het vocht te laten verdampen, waardoor warmte minder snel door het materiaal dringt en wordt opgeslagen. Dit maakt stro in de zomer effectief in het buiten houden van warmte. Alleen ontbreekt de informatie over wat het in de praktijk precies betekent. In samenwerking met de Avans Hogeschool onderzoeken en monitoren de ondernemers het vochtgehalte en de faseverschuiving van stro. Zo krijgen ze een beter beeld van de voordelen van stro als dakisolatie.

In proeftuin DreamHûs doet het consortium praktijkervaring op. De opgedane kennis gaan ze delen en ze stellen een uitvoeringsplan op voor uitvoerders.

De Stro-inblaascoalitie

De Stro-inblaascoalitie bestaat uit Squarewise, Isoleerbewust, VLOK, Vorm, Van Wijnen en The Green Village. Dit project is financieel (mede)mogelijk gemaakt met een subsidie van provincie Zuid-Holland.

Partijen die bij de innovatie hebben ondersteund: Strobouwer, Takkenkamp, Vestjens Straw Products, Avans Hogeschool en  Stichting Toekomstgericht Boeren

Wil je meer over deze innovatie weten? Neem dan contact op met Programmamanager Floor Hoogenboezem.

Floor Hoogenboezem

Floor Hoogenboezem

Programmamanager biobased bouwen
NIEUWSBRIEF