Een deltagebied als Nederland heeft veel kanalen, beken en vijvers. Met behulp van een fiets- of een voetgangersbrug kun je gemakkelijk aan de andere kant van het water komen. Om daar ook in de toekomst veilig gebruik van te maken, moeten de komende tientallen jaren zo’n 100.000 van deze bruggen vervangen worden of is er nieuwbouw nodig. Ir. Ate Snijder (Faculteit Bouwkunde) en Em. prof. ir. Rob Nijsse (Faculteiten Civiele Techniek en Geowetenschappen en Bouwkunde) bedachten een duurzaam concept de: Circulaire Boogbrug.
De afgelopen jaren ontwikkelden de onderzoekers een concept voor het construeren van circulaire, modulaire constructies van hergebruikte of lage emissie materialen. Het doel is het omzetten van afvalstromen naar modulaire bouwblokken om daarmee circulaire bruggen te bouwen. Met dit eerste voorbeeld bij ons op TU Delft Campus willen de onderzoekers laten zien dat dit concept werkt en hopen ze dat er op termijn ook in Europa op deze manier wordt gebouwd.
Circulair loopvlak
Samen met een aantal bedrijven zetten de onderzoekers het concept om in een fysieke Circulaire Boogbrug. Deze vervangt de huidige brug bij de Mekelpark entree van ons terrein. Voor de definitieve materiaalkeuze voor het loopvlak, zijn er uitgebreide proeven gedaan met de productie van blokken gemaakt van afvalstromen. Vanuit daar is gekozen voor drie verschillende circulaire materialen: hergebruikt keramiek (baksteen), uit beton gewonnen zand en granulaat (Circuton) en geopolymeercement met gerecycled toeslagmateriaal (geopolymeerbeton).
Bruggen bouwen
Door de boogvorm van de brug ontstaat een drukkracht in de blokken die ze op elkaar drukt. Door de S-vorm in de stenen kunnen ze niet verticaal van elkaar afschuiven. Dit betekent dat er geen lijm of cement toegepast hoeft te worden om de boog samenhang te geven. Ook wel droogstapelen genoemd. Deze techniek maakt het mogelijk om de brug herhaaldelijk uit elkaar te halen en de blokken opnieuw toe te passen.
Instanties die een fiets of voetgangersbrug nodig hebben leasen de modulaire blokken waarmee de brug geconstrueerd wordt. Zodra de lease wordt opgezegd worden de blokken opgehaald om ze weer toe te passen in een volgende brug. Op deze manier wordt sloopafval gereduceerd en worden circulaire bruggen gerealiseerd.
Gedrag van de brug
Deze toepassing kent een specifieke uitdaging, die ze op The Green Village in de praktijk kunnen onderzoeken. Het loopdek en de boogconstructie zijn één onderdeel, waardoor er een heel flauwe boog ontstaat. Om het constructieve gedrag van deze slanke en flauwe drooggestapelde boog te onderzoeken, hebben de ondernemers berekeningsmodellen ontwikkeld.
Hiermee onderzoeken zij de stabiliteit van de boog, de spanningen in de materialen en de krachten op de funderingen. Bijvoorbeeld of de boog gaat vervormen en/of de blokken kieren.
Daarnaast testen ze hier in de praktijk hoe gebruikers de brug ervaren, wat de uitdagingen van deze manier van bouwen zijn en hoe ze kosten zoveel mogelijk kunnen reduceren.
In het filmpje hieronder ontdek je meer over deze bijzondere boogbrug.
Samenwerkingspartners
ENS engineers, ReStruct Group faculteit Bouwkunde, TU Delft, SQAPE, A. Jansen bv, C2CA, Strukton, Zilverschoon Randwijk, BAM, GBN, GKB, 4Risk en Beamix.
Lees ook:
Wil je nóg meer over dit project weten? Neem dan contact op met Projectmanager Tim Jonathan