Op weg naar groenere wijken
Opslag van energie wordt steeds belangrijker in de energietransitie. Energiecoöperaties kunnen op lokaal niveau een belangrijke rol spelen. FLEXINet slaat de handen ineen met diverse energiecoöperaties en organiseerde op 11 april de eerste van een reeks workshops over hybride energieopslag in de wijk.
Hybride opslagtechniek ontwikkelen
Het FLEXINet-programma richt zich op hoe verschillende soorten energieopslag in de wijk gecombineerd kunnen worden om zo lokaal energie op te slaan en het net te ontlasten. Maar om verschillende soorten opslag op wijkniveau te combineren, is een energiemanagementsysteem (EMS) nodig. Dit EMS is nog in de ontwikkel- en testfase, net als de verschillende batterijtypen die in FLEXINet worden ontwikkeld.
De workshop werd georganiseerd in samenwerking met Energie Samen en Energie Samen Zuid-Holland. Vanuit het FLEXINet-programma waren Pavol Bauer en drie PhD-kandidaten aanwezig om te presenteren over de huidige status van hun onderzoek en de oplossingen die ontwikkeld worden op The Green Village en bij HET energiecoöperatie in Hilversum. Door deze samenwerkingen kunnen we de ontwikkeling van hybride energieopslagsystemen versnellen en lokaal energie opslaan om het net te ontlasten.
Rol voor The Green Village
De hybride opslagtechniek achter FLEXINet ligt niet klaar in de winkelschappen, maar wordt op dit moment getest op The Green Village en binnenkort door energiecoöperatie HET in Hilversum. Volgens Emmett Green is het mogelijk om op buurtniveau een batterij te installeren. En door verschillende opbrengsten van een batterij te stapelen kan de terugverdientijd wel eens korter dan acht jaar zijn. Een belangrijke rol voor The Green Village dus, want hier kunnen de verwachte resultaten gevalideerd worden.
Goed nieuws
De techniek is dus nog niet klaar voor de markt, maar het goede nieuws: tijdens de workshop bleek dat er veel belangstelling is voor de techniek die nu in ontwikkeling is. Hier focuste Nikki Kluskens (FLEXINet PhD-kandidaat) op tijdens haar presentatie. Kluskens wees de zaal erop dat maatschappelijk draagvlak verder gaat dan bewonersdraagvlak en een wegingsproces is. Des te belangrijker dus, om draagvlak te creëren voor nieuwe techniek.
Meer weten over FLEXINet? Bekijk ook onze projectpagina.