Mbo-studenten brengen netcongestie in kaart
We krijgen er steeds vaker mee te maken in Nederland: netcongestie. Er ontstaat file op het elektriciteitsnet en de leveringszekerheid van elektriciteit, waar we in Nederland zo trots op zijn, staat onder druk. Hoe dit werkt, leggen we graag duidelijk uit aan onze bezoekers. Maar hoe? Dat bleek dit voorjaar een interessante opdracht voor studenten van mboRijnland.
Op The Green Village werken verschillende ondernemers en onderzoekers aan innovaties die een oplossing bieden om netcongestie tegen te gaan. Dit willen we duidelijk kunnen uitleggen aan de vele duizenden bezoekers die jaarlijks op ons terrein komen. Lang niet iedereen heeft kennis van energie, en voor sommigen blijft netcongestie na uitleg nog steeds een abstract begrip. Hoe ontstaat het en hoe kunnen we het oplossen?
Samenwerking met mboRijnland
Met die vragen wisten tweedejaars studenten van de opleiding Technicus Engineering van mboRijnland wel raad. Zij gingen voor het vak Energietransitie aan de slag met ons vraagstuk door het energiesysteem van een wijk op schaal na te maken, waarin ze netcongestie visueel aanduiden.
Voor de officiële kick-off van het vak kwamen 20 studenten en hun docenten naar The Green Village. De maanden voor de zomervakantie hebben ze hard gewerkt om de energiestromen van het net inzichtelijk te maken en de vraag te beantwoorden: kan het net het wel of niet aan? Hiervoor gingen zij aan de slag met software die is ontwikkeld bij TU Delft, door onderzoekers Milos Cvetkovic en Aihui Fu. Een nieuwe samenwerking dus, tussen ons fieldlab en mboRijnland.
Opdracht
De studenten maakten een model van een wijk, met huizen, zonnepanelen, laadpalen en andere onderdelen die je aantreft in de buurt. Hiervoor werkten studenten met een 3D-printer, zodat ze de wijk in het klein konden na maken. Ledlampjes geven aan of energie wordt opgewekt of verbruikt. De opdracht bouwt voort op onderzoek van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica
Drie studenten zijn aan de slag gegaan met onze netcongestie-opdracht. Een van de studenten kijkt er positief op terug: “Het was een uitdagende opdracht, en best spannend om mee aan de slag te gaan. Maar het was ook leuk en ik had een goed groepje om mee samen te werken.”
The Green Village als inspiratie
Docent van de opleiding Technicus Engineering, Robert Krens, heeft een TikTok-kanaal waarop hij kijkers laagdrempelig laat kennis maken met techniek door technische innovaties te delen. Na het bezoek aan The Green Village heeft hij ook een aantal korte video’s aan innovaties op ons terrein gewijd. Benieuwd hoe die zijn geworden? Bekijk het TikTok-kanaal Lessen van Robert.