Hoe warm is het HittePlein?
Niet alleen wetenschappers en ondernemers kunnen op The Green Village onderzoek doen of een prototype testen, ook studenten zijn van harte welkom. Tristan Cheaz is een van de studenten die is afgestudeerd op The Green Village. Vorige week verdedigde hij met succes zijn masterscriptie in het Co-Creation Centre.
Tristan studeerde af aan de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, bij de afdeling Water Resources Engineering. Voor zijn scriptie, met de titel “The Heat Square: Visualising urban microclimate phenomena in a small scale controlled urban environment”, deed hij onderzoek naar warmte in de ondergrond op het HittePlein.
Hitte in de stad
Hittestress is een probleem waar we in Nederland door klimaatverandering steeds vaker mee te maken krijgen. Zeker in de stad blijft warmte op hete dagen lang hangen, en onze huizen en wijken zijn daar vaak nog niet goed tegen bestand.
In 2023 is het HittePlein op The Green Village volledig gerenoveerd. Door de toepassing van verschillende typen bestratingen en verscheidene soorten groenvakken willen we in kaart brengen hoe we hittestress in de stad kunnen verminderen. Maar hoe warmte in de ondergrond precies effect heeft op hittestress in de stad is nog niet vaak onderzocht. In dit specifieke onderwerp heeft Tristan zich verdiept.
Meten op het HittePlein
Tristan maakte voor zijn onderzoek gebruik van de meetdata van de tientallen sensoren op het HittePlein: zowel van bodemtemperatuursensoren als temperatuursensoren boven de grond. Ook is er een Distributed Temperature Sensing (DTS) systeem gebruikt, met een glasvezelkabel die ondergronds de temperatuur van het HittePlein meet op ruim duizend verschillende plekken. Deze kabel meet de temperatuur elke 25 centimeter en heeft een lengte van 200 meter.
De data die op het HittePlein verzameld worden, waren voor Tristan essentieel. Op The Green Village hebben we ons eigen dataplatform waarmee we alle verzamelde data van het terrein gemakkelijk kunnen delen met onderzoekers en ondernemers. Hiermee is het platform een waardevolle toevoeging voor ons fieldlab.
Onderzoek Tristan
In zijn onderzoek mat Tristan het stedelijke microklimaat op het HittePlein door middel van de DTS-systeem en ENVI-methode (software voor het modelleren en simuleren van complexe stedelijke omgevingen). Van de resultaten worden we erg blij: het HittePlein heeft een veel betere gevoelstemperatuur dan voor de transformatie. Het koelste plekje van het HittePlein blijkt bij de boomveren te zijn door de schaduwvorming. Over het algemeen is schaduw van bomen het meest efficiënt om hittestress tegen te gaan. Daarentegen veroorzaken de oppervlakten van de betonnen tegels op het HittePlein de meeste hittestress. “Idealiter zouden we overal vegetatie moeten hebben, maar dat is helaas niet mogelijk”, volgens Tristan.
De kleur van de tegels is ook van belang: “Uit de simulaties is voortgekomen dat er meer hittestress boven de grond wordt ervaren door licht gekleurd beton dan donker gekleurd beton. Het effect van de gereflecteerde zonnestraling door licht gekleurd beton is dus groter dan het effect van het meer opwarmen van donker gekleurd beton.”
Benieuwd naar het volledige onderzoek? Lees het hier.