Hittestress hot item bij woningcorporatie WoonFriesland

Kenniscampus-praktijkdag op The Green Village

  • duurzaam-bouwen
  • klimaatadaptief

Hittestress hot item bij woningcorporatie WoonFriesland

In ons koele kikkerlandje was bouwen om de zon binnen te laten, lang de norm. Nu we vaker te maken hebben met langdurige hitte en droogte, zoeken we juist naar manieren om onze gebouwen en omgeving koel te houden. Deze verandering vraagt een andere aanpak van vastgoedbedrijven en woningcorporaties. Wat is hittestress en welke gevolgen horen daarbij? Wat kan een woningcorporatie doen om bij te dragen aan het wooncomfort van bewoners? DreamHûs partner WoonFriesland bezoekt The Green Village voor hun Kenniscampus praktijkdag om antwoorden te vinden op hun vragen.

Programmamanager Floor Pino en Assistant Prof. Marjolein van Esch – TU Delft ontvangen de groep en praten haar bij over het ontstaan van hittestress en het effect op mensen. Vervolgens geven ze voorbeelden van wat er in fieldlab The Green Village plaatsvindt aan onderzoek en innovatie op dat thema.

Innovaties tegen hitte
Tijdens een rondleiding over het HittePlein bekijken 35 collega’s van WoonFriesland de nieuwste innovaties op het gebied van hittestressbestrijding en een duurzame stedelijke planning met speciale aandacht voor innovaties die hitte in woningen voorkomen of verminderen.

“Wat zijn eigenlijk de uitkomsten van deze innovatie?” Vraagt een collega van WoonFriesland enthousiast, terwijl hij naar de gekleurde folie op de ramen van een studentenwoning wijst. Het gaat om de HeatBlock Foil, een innovatie die de zon buiten houdt en sinds vorige week in ons fieldlab wordt getest.

Hittestress
Steen, asfalt, beton en kunstgras zijn materialen die warmte goed vasthouden. Het veelvuldig voorkomen van deze materialen in onze steden zorgt ervoor dat het onaangenaam warm wordt. Het verschil tussen stedelijke en landelijke gebieden kan zelfs oplopen tot 10 graden Celsius: dit wordt ook wel het hitte-eilandeffect genoemd.

Op een warmtebeeldcamera kun je duidelijk de hoge temperaturen van deze materialen zien. Zo loopt de temperatuur van een kunstgrasmat op tot zo’n 50 graden, terwijl een groene wand slechts 25 graden is! Tijdens de rondleiding meten de collega’s van WoonFriesland het verschil tussen een witte en zwarte dakpan.

 

Oplossingen in de praktijk
Wat goed werkt? Minder steen, meer groen, minder luchtvervuiling, meer water, minder fossiele brandstoffen en materialen, meer schaduw en een goede nachtventilatie. Het zijn stuk voor stuk maatregelen om hittestress in steden te verminderen.

Floor Pino: “Juist voor de kwetsbare bewonersgroepen van woningcorporaties is het belangrijk dat hun woningen niet heet worden en nieuwe woningen in één keer goed worden gebouwd: zo voorkom je hittestress. De opgedane kennis en geleerde lessen in ons fieldlab deel ik graag tijdens zo’n ‘Hittestress kenniscampus praktijkdag’. WoonFriesland kan namelijk echt impact maken door deze opgedane kennis en innovaties toe te passen en daar draag ik graag aan bij!”

 

 

NIEUWSBRIEF