Fairm winnaar The Green Village Zuid-Holland Challenge
Met een overtuigende pitch mag Fairm zich de winnaar noemen van The Green Village Zuid-Holland Challenge. Deze challenge was uitgeschreven voor technische innovaties op het gebied van energietransitie, circulariteit of klimaatadaptatie. Ze moeten direct toepasbaar zijn op The Green Village op TU Delft Campus, plus opschaalbaar en op termijn betaalbaar. Fairm ontvangt €10.000 en mag een jaar lang gratis gebruik maken van de testmogelijkheden in het NoNo House, om hun Fairm Foam te testen. Naast Fairm presenteerden ook The New Makers, Netics en Physee hun innovaties tijdens The Green Village Zuid-Holland Challenge.
Geweldige kans om te testen
Marc Postel van Fairm is heel blij om The Green Village Zuid-Holland Challenge te hebben gewonnen. “Dit is voor ons een geweldige kans om in het echt te kunnen testen. The Green Village kan ons veel bieden in ervaring, een behulpzaam team en een groot netwerk van experts. Als jong team is het vinden van de juiste deuren niet altijd makkelijk. Dit zal onze ontwikkeling en het succesvol uitrollen van onze innovatie versnellen.”
Fairm ontwikkelde een 100% natuurlijk en drukvast isolatie materiaal, genaamd Fairm Foam. Dit is een schuimachtig bio-composiet met eigenschappen als die van kurk en piepschuim, maar brandveilig, heeft een lagere milieu impact en is volledig biologisch afbreekbaar. Zo slaat Fairm twee vliegen in één klap. “Ons isolatiemateriaal heeft een tot wel 80% lagere ecologische voetafdruk ten op zichten van minerale wollen en piepschuimen. Het is daarbij volledig natuurlijk en simpel te recyclen.”
Stappen maken met slimme innovaties
Energie gedeputeerde Berend Potjer onderstreept de noodzaak van dit soort test- en ontwikkelmogelijkheden: “Juist dit soort innovatieve ideeën hebben we nu hard nodig om naar een duurzame samenleving te gaan. En dan is het natuurlijk belangrijk deze goed in de praktijk te kunnen testen. Met deze challenge willen we graag schaalbare innovaties ondersteunen en een kans geven. Fantastisch om te zien wat creativiteit en slimheid samen kan opleveren. Daarmee kunnen we de nodige stappen maken.”
Tweede winnaar
De jury kwam na een pittig beraad tot de conclusie dat de kwaliteit van de voorstellen en pitches zo hoog ligt, dat er naast een winnaar ook een nummer 2 is gekozen. Zo krijgt de Wonder Wall van The New Makers ook de kans om een jaar lang op The Green Village te testen en ontvangen ze €8500. Davine Blauwhoff van The New Makers: “als scale-up op het gebied van circulaire en duurzame bouwproducten zijn wij altijd op zoek naar manieren om onze producten te innoveren. Deze challenge was een perfecte uitdaging hiervoor!” Directeur Marjan Kreijns van The Green Village voegt daar aan toe: “Omdat de nummer drie en vier veelbelovende innovaties hebben, zullen er ook gesprekken met hen plaatsvinden om te kijken of ze op The Green Village kunnen gaan testen.”
Experimenteren met renovatie-oplossingen en dan grootschalig toepassen
Het unieke van proeftuin The Green Village op TU Delft Campus is dat er sprake is van een regelluwe omgeving. Hier komen wetenschappers, het bedrijfsleven, overheden en het brede publiek bij elkaar om hun duurzame innovaties op kleine schaal te testen. Een verzameling van verschillende onderzoeksprojecten vormt het Co-Creation Centre, het innovatieve en duurzame glazen gebouw op The Green Village. Het gebouw biedt ruimte voor evenementen als workshops, demonstraties en tentoonstellingen, en vormt een proeftuin voor innovaties. Het is dé plek waarin innovatie en co-creatie centraal staan. Door in vroeg stadium samen te werken worden knelpunten weggenomen en kan de innovatie sneller opschalen.
Foto’s van Martijn Beekman