In het kader van klimaatadaptatie wordt overal in Nederland en Europa hard gewerkt aan oplossingen om negatieve gevolgen van wateroverlast en droogte te voorkomen. Afstromend hemelwater wordt op steeds grotere schaal afgekoppeld en geloosd, geborgd of geïnfiltreerd. Hierbij lijkt waterkwaliteit, zeker in Nederland, nauwelijks een rol te spelen. Is dat terecht? Nederland moet immers in 2027 voldoen aan de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Wat kunnen wij hierin leren van andere Europese landen?
Onder meer TAUW en STOWA delen inzichten op het gebied van kwaliteit van afstromend hemelwater, voorzuivering en opslag in de bodem. Boris van Breukelen van de TU Delft deelt onder meer onderzoeksresultaten van pilots met FieldFactors. Ook spreekt hij over de uitdagingen van voorzuivering in relatie tot het infiltratiebesluit en onderzoek wat gedaan wordt binnen COASTAR. Ook presenteert Birgit de Bock van Aquafin de eerste inzichten uit het Europese onderzoeksproject STOP UP. In dit project wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de impact van afstromend stedelijk hemelwater op aquatische ecosystemen.
Wat is er bekend over de impact van afstromend hemelwater op verontreiniging van waterlichamen? En wie is waarvoor verantwoordelijk? Hoe voorkomen we dat we onbedoeld een nieuw maatschappelijk probleem creëren, door waterkwaliteit niet mee te nemen in onze klimaatadaptatie-opgaven? Wat zijn de belangrijkste kennishiaten en welke onderzoeksagenda komt daaruit voort?
Daarover gaan we het hebben op donderdag 26 oktober. Na afloop wordt er een vegetarische lunch verzorgd.
Programma
|
Vragen? Neem contact op met Thijs de Bruijn (06 28864447 of t.w.debruijn@tudelft.nl).