Ons huidige energiesysteem, voor zo’n 90% gebaseerd op fossiele brandstoffen, draagt in belangrijke mate bij aan de uitstoot van broeikasgassen en is daarmee een belangrijke oorzaak van de CO2-uitstoot. Om deze uitstoot te beperken en klimaatverandering tegen te gaan, moeten fossiele brandstoffen worden vervangen door hernieuwbare energiebronnen. Dit heeft veel implicaties voor ons huidige energiesysteem en dat wordt heel tastbaar in de bebouwde omgeving: het aantal zonnepanelen, elektrische auto’s en warmtepompen groeit met de dag. Deze toegenomen lokale opwekking van energie en snel groeiende elektrificatie zorgt voor ernstige congestie problemen op het elektriciteitsnet.
Het gedistribueerde en onvoorspelbare karakter van duurzame energie vraagt om een betere afstemming van vraag en aanbod. Dit kan door energiestromen slimmer te sturen en/of te converteren naar andere energiedragers zoals waterstof en warmte. Zonder deze systeeminnovaties zal er tegen de fysieke en financiële grenzen van netuitbreiding worden gelopen. Dit heeft impact op de leveringszekerheid en betaalbaarheid van het systeem. Ook de niet-technologische aspecten, die even belangrijk zijn, worden onderzocht. Denk hierbij aan economische, gezondheids- en veiligheidsaspecten, en het vergunningsproces.
Casus: Seasonal Storage System
Een lokaal, CO2-vrij energiesysteem voor de gebouwde omgeving. Binnen Seasonal Storage System proberen we alle denkbare systemen aan elkaar te koppelen en slim aan te sturen. Hiermee demonstreren we dat het mogelijk is om The Green Village gedurende het gehele jaar van lokale, duurzame energie te voorzien. Maar daar zijn wel systeeminnovaties voor nodig.
Seasonal Storage System wordt gerealiseerd met technologie ontwikkeld door de TU Delft in samenwerking met andere externe stakeholders. Dit project kan gezien worden als een seizoensbatterij waarin energie voor de lange termijn wordt opgeslagen in de vorm van waterstof.
Denk je dat jouw bedrijf, innovatie of onderzoek kan bijdragen? Neem dan contact met ons op!
Partners
Lidewij van Trigt
"*" indicates required fields