Eerste testen met de Flexibele Waterdam

Studentenonderzoek op Flood Proof Holland

In Nederland krijgen we steeds vaker te maken met wateroverlast. De inzet van zandzakken vereist doorgaans een grote hoeveelheid materiaal, mankracht en tijd. Op proefpolder Flood Proof Holland zijn inmiddels diverse alternatieve waterkeringen te vinden, waaronder sinds kort de Buitink Flexibele Waterdam. Twee TU Delft studenten (minor civiele techniek), Lucas Leerdam en Gerben van Riet, onderzochten hoe deze waterkering functioneert onder verschillende (extreme) omstandigheden en welke verbeteringen mogelijk zijn.

Onderzoek Buitink Flexibele Waterdam 

De Flexibele Waterdam is een uitrolbare en flexibele waterkering gemaakt van dik zeil. In tijden van waternood zijn snelheid, flexibiliteit, effectiviteit en hanteerbaarheid belangrijke aspecten van een waterkering. Lucas en Gerben onderzochten mogelijke faalmechanismen en verbeterpunten zoals sterkte, waterdichtheid en stabiliteit. Zo keken zij naar hoe makkelijk de waterkering opgezet kan worden, wat het effect is van verschillende ondergronden op de werking van het systeem, en hoe het reageert op schade door puin- en brokstukken in het water. Een aantal geleerde lessen op een rij: 

1. Gebruiksvriendelijkheid (op- en afbouw) 

Het aanleggen en opruimen van zandzakken kost behoorlijk wat tijd en mankracht. Tijdens de proeven wisten Lucas en Gerben de Flexibele Waterdam echter steeds met z’n tweeën op te zetten en af te bouwen. De opbouw verliep vlot dankzij duidelijke instructies op zowel de verpakking als de dam zelf. Het afbouwen bleek iets lastiger. Achtergebleven water in het zeil maakte de dam zwaarder, waardoor het opvouwen moeizamer ging en het opruimen meer tijd kostte dan de opbouw. Wel is de opruiminstructie dusdanig dat de dam meteen in de goede positie zit om direct weer te kunnen inzetten.

2. Stabiliteit bij overtopping en ondergrond 

Op een harde ondergrond, zoals beton, blijft de dam stabiel – zelfs bij overtopping (wanneer water over de kering stroomt). Op gras of een andere zachte ondergrond schuift de dam sneller weg, vooral als er water achter de dam komt te staan. Extra ballast, zoals zandzakken, kan helpen. Echter blijft bij de hogere variant van 70 centimeter het schuiven een probleem. Dit benadrukt de noodzaak van extra verankering op zachte ondergronden om schuiven en instabiliteit te voorkomen. 

3. Schadetest 

Bij overstromingen kunnen puin en brokstukken met hoge snelheid tegen de waterkering botsen en mogelijk schade veroorzaken. Om dit te testen, brachten de studenten met een mes een horizontale en verticale snee aan in het zeil, terwijl de dam onder maximale waterdruk stond. Hoewel er wat lekkage optrad, scheurden de snedes niet verder uit en bleef de dam functioneren. Dit toont aan dat de waterkering bestand is tegen schade en niet direct faalt bij lichte beschadigingen.  

Conclusie

Het was een geslaagd eerste onderzoek waarbij zowel de sterke als zwakke punten van de Buitink Flexibele Waterdam zijn blootgelegd. De waterkering biedt een effectieve en snelle oplossing om overstromingen te beperken, mits de juiste omstandigheden worden gewaarborgd en deze bij de gebruikers bekend zijn. Belangrijke factoren hierbij zijn duidelijke instructies, de sterkte en de ondergrond met eventuele verankering.   

Al met al tonen de testresultaten aan dat de dam onder diverse omstandigheden blijft functioneren. Johan de Kuijper van Buitink Technology vertelt blij te zijn met het onderzoek op Flood Proof Holland: “Fantastisch dat we op deze locatie, waar je letterlijk met “je poten in de klei staat”, de dammen op een wetenschappelijke wijze hebben kunnen testen. De uitkomsten van dit eerste onderzoek gaan we ook zeker gebruiken om het product beter te maken.” 

Benieuwd naar meer? 

Ben je benieuwd naar de kering en hoe we de inzet van dit soort systemen kunnen versnellen in de toekomst? Op 10 april organiseren we een inspiratiesessie in samenwerking met STOWA en de Unie van Waterschappen. Meer informatie hierover volgt! 

Waterschappen die enthousiast worden van de Buitink dam kunnen contact opnemen met Buitink Technology voor meer informatie en een eventuele demo. 

Vragen over het onderzoek of over Flood Proof Holland? Neem contact op met projectmanager Lindsey Schwidder.  

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Kansen voor West – Voucherregeling fieldlabs TU Delft Campus, en is medegefinancierd door de Europese Unie. 

Lindsey Schwidder

Lindsey Schwidder

Projectmanager Blijdorp & Flood Proof Holland
NIEUWSBRIEF