Een groenere wereld begint op het dak
We benutten nog lang niet de mogelijkheden van het lege dakoppervlak in ons land. Duurzame startup Paviljoen III heeft een slim idee om daken te vergroenen en efficiënter in te zetten. Ze willen hun innovatie verder testen op The Green Village. Jij kunt nu helpen om dat mogelijk te maken!
Steden en huizen worden warmer en we hebben vaker te maken met heftige regenval. Een groen dak helpt hier mee om te gaan. Het houdt water vast en koelt het dakoppervlak. Gecombineerd met zonnepanelen draag het ook nog eens bij aan de energietransitie. Paviljoen III ontwierp voor deze combinatie een lichtgewicht, modulair groen-geel-blauw daksysteem. Groen voor biodiverse planten, geel voor zonnepanelen en blauw voor waterberging.
Zonnepanelen 6% efficiënter
De eerste test op The Green Village heeft al veel kennis opgeleverd. De zonnecellen zorgen voor schaduw, waardoor begroeiing het goed uithoudt tijdens hete periodes. Tegelijkertijd houdt sedum het dak koeler, waardoor de zonnepanelen tot 6% meer rendement kunnen halen.
Het systeem slaat twintig liter water op per vierkante meter, wat bijdraagt aan minder wateroverlast en zorgt voor extra verkoeling van het pand en de omgeving. Op het dak is maximaal veertig graden gemeten, terwijl een traditioneel dak wel negentig graden kan worden.
Vervolgonderzoek
Een vervolgonderzoek is nodig om meer te weten te komen over biodiversiteit. Linde van Paviljoen III: “We weten nog niet precies welke planten gedurende vier seizoenen het beste zijn te combineren met wateropslag en zonnepanelen. Met meer testdata kunnen we de planten kiezen die het beste functioneren op het dak, zodat we maximaal bijdragen aan de biodiversiteit van de gebouwde omgeving. Verder willen we het sensorlab van de testopstelling verbeteren. Zodat we nauwkeuriger kunnen meten hoeveel vocht het dak vasthoudt, wat de temperatuurverschillen zijn met of zonder groendak en wat het rendementsvoordeel is bij de zonnepanelen.”
Help je mee?
Deze vervolgtest is noodzakelijk om een hoger duurzaamheidsrendement uit het systeem te halen en te bevestigen dat een biodivers dak en zonnepanelen het beste in elkaar naar boven halen. Dit helpt potentiële afnemers te overtuigen en is een belangrijke stap tussen de ontwerpfase en de toepassing in de praktijk. Help je mee dit mogelijk te maken?