e4Battery community op The Green Village
Energieopslag is een grote uitdaging binnen de energietransitie. Binnen TU Delft werken ruim 100 wetenschappers aan verschillende aspecten van batterijtechnologie. Onderling delen zij hun kennis via e4Battery: een netwerk van Delftse batterijwetenschappers. Deze week kwamen ze bijeen op The Green Village voor een community bijeenkomst.
e4Battery Delft brengt wetenschappers samen die zich richten op batterij-innovatie, -recycling, -materialen, integratie met systemen. Alles wat je kan bedenken dat te maken heeft met batterijen. Het doel van de community is onderzoekers, onderzoeks-infrastructuur, publieke en private partners samenbrengen om batterijtechnologieën verder te ontwikkelen. De wetenschappers zijn afkomstig van alle acht faculteiten van TU Delft. Daarmee is de expertise in huis om elk aspect van batterij-onderzoek bij elkaar te brengen.
Van onderzoek naar praktijk
Naast onderzoek, experimenteren we op de TU Delft met allerlei soorten batterijen. Op The Green Village zijn verschillende projecten live op dit thema. Tijdens de community bijeenkomst spraken drie ondernemers en twee wetenschappers over hun innovatie en de test die plaatsvindt op The Green Village.
Stijn van ’t Veer van Renset gaf niet niet alleen een toelichting op hun duurzame batterij, hij had het draagbare systeem ook mee zodat deelnemers een kijkje konden nemen. Renset maakt mobiele batterijen die onder andere interessant zijn voor het verduurzamen van de bouwplaats en evenemententerreinen. De verwisselbare batterij packs in een waterdicht systeem maken het een ideale toepassing voor buiten en als vervanging van vervuilende dieselgeneratoren.
Gert Jan Jongerden presenteerde over de thuisbatterij van Exergy Storage, die op dit moment ook op The Green Village wordt getest. De batterij bestaat uit beschikbare materialen zoals zout en aluminium. Een belangrijk kenmerk is dat de actieve materialen en het elektrolyt dat gebruikt wordt in Exergy Storage cellen niet-brandbaar is en dus een stuk veiliger dan de veel gebruikte lithium-batterij.
Professor Pavol Bauer van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica vertelde samen met Joel Alpízar-Castillo over FLEXINet. Het FLEXINet-consortium onderzoekt hybride opslag systemen voor de wijk. Binnen FLEXINet worden verschillende innovaties getest voor energieopslag, zoals een zeezoutbatterij, thuisbatterij en een ondergrondse DC/DC batterij die is aangesloten op een V2G laadpaal en zonnepanelen.
Als laatste presenteerde Laurens Mackay van DC Opportunities. Zijn bedrijf focust op DC oplossingen. Op The Green Village testen zij een DC microgrid, waarbij de straatverlichting op het terrein gevoed wordt met gelijkspanning. In het microgrid wordt gebruikt gemaakt van duurzame elektriciteit, de batterij van auto’s die gebruik maken van de DC laadpaal en een second-life autobatterij.