Op het drijvende platform van Blue21 werd een jaar geleden een geprefabriceerd, modulair huisje van 5m² neergezet door Oppy International. Maanden later, in het najaar van 2024, werd de tweede fase gerealiseerd waarbij met name de modulariteit van het kantoortje werd getest door het uit te breiden naar 13m². Dit proces bood waardevolle inzichten voor toekomstbestendig bouwen op het water en de doorontwikkeling van het systeem. In dit artikel lees je meer over de geleerde lessen.
The Green Village is een plek waar getest, geleerd en gevalideerd wordt. Daarbij zijn uitdagingen en fouten maken een onlosmakelijk deel van het (innovatie)proces; het zijn juist deze ervaringen die vaak de meest waardevolle inzichten opleveren. De realisatie van de uitbreiding liet zien dat de constructie op het water gebouwd kan worden en dat een externe bouwpartij door middel van een simpele uitleg goed overweg kan met het bouwsysteem. Dit uiteindelijke succes ging echter niet zonder de nodige uitdagingen.
Leren door te doen
De bouw werd uitgevoerd door GKB, een externe bouwpartij die eerder al had samengewerkt met partner Blue21. Deze samenwerking vormde een realistische casus omdat GKB niet eerder met het Oppy-systeem had gewerkt. Hoewel de bouwer waardevolle ervaring meebracht en de samenwerking goed verliep, waren er tijdens het bouwproces een aantal onvoorziene technische uitdagingen. Het systeem heeft zeker de potentie om een “doe-het-zelf” pakket te worden, maar hiervoor is verdere verfijning nodig. Een betere voorbereiding (inclusief uitgebreide introductie van het systeem), grondige montageplanning en afstemming gedurende het hele project, hadden het bouwproces efficiënter kunnen maken.
Waar de eerste versie van het 5m² kantoortje in een gecontroleerde fabrieksomgeving werd gerealiseerd, werd de uitbreiding ter plekke op het water gebouwd. Dit bracht extra uitdagingen met zich mee, zoals beperkte werkruimte en wisselende weersomstandigheden. Bovendien bleek het huidige systeem, waarbij materiaal gespaard kan worden door het drijvende platform (Bluelands) als vloer te gebruiken, niet optimaal te zijn. Het ontbreken van een egale ondergrond leverde tijdens de bouw uitdagingen op en veroorzaakte waterlekkage en condensvorming. Samen met Blue21 zal Oppy dan ook kijken hoe ze hun systeem beter met het platform zouden kunnen integreren.
Voor de kleine versie van het gebouw was de elektriciteit die kon worden opgewekt en opgeslagen voldoende om het gebouw zelfvoorzienend te maken in de zomer. Met de uitbreiding zal er meer moeten worden geleerd over de elektriciteitsvraag en -opwek die nodig is om een groter gebouw volledig autonoom te maken. Op basis van de bezetting van het gebouw, verzamelt Oppy nu gegevens over het elektriciteitsverbruik en de productie van de zonnepanelen en windturbine. Wellicht dat er in de volgende fase meer zonnepanelen worden toegevoegd en het gebouw aangesloten wordt op het elektriciteitsnet als een soort back-up om de verzameling van deze onderszoeksdata te kunnen garanderen.
Succesvolle uitbreiding
Het was een leerzaam proces waarbij de nodige uitdagingen zijn overwonnen en het drijvende kantoor succesvol is gerealiseerd. Het systeem is lichtgewicht, kan op het water opgebouwd worden en is modulair uitbreidbaar. Dit maakt het concept niet alleen praktisch, maar ook duurzaam en toekomstbestendig. Het hergebruik en de aanpasbaarheid van de gebouwelementen bieden veelbelovende mogelijkheden voor toekomstige toepassingen in de praktijk, zoals drijvende woningen en werkruimtes. Oppy zal doorwerken aan de ontwikkeling van een drijvend systeem dat zowel volledig autonoom is (energie- water- en afvalbeheer) als een positieve impact heeft op het milieu. Ken jij innovaties die hierop zouden aansluiten? Of heb jij wellicht suggesties voor samenwerkingsmogelijkheden in de toerisme- en vastgoedsector? Neem dan contact op met projectmanager Hannah Sorgedrager (h.sorgedrager@tudelft.nl)
