Doordat The Green Village inmiddels beschikt over een groot aantal energiedistributiesystemen, opslagsystemen en afleversystemen, zijn er al veel investeringen voor onderzoek en productontwikkeling gedaan. Met het Kansen voor West project “The Green Village Digital Energy” zijn we nu ook in staat om oplossingen te testen die een bijdrage leveren aan systeemintegratie en slimmer energiemanagement.
Waar toenemende digitalisering cruciaal is voor het succes van de energietransitie, bieden wij innovatieve bedrijven graag de omgeving, infrastructuur en middelen om producten en diensten te ontwikkelen en valideren. Ben je op zoek naar een plek om jouw slimme algoritme of besturingssysteem te testen, neem dan contact met ons op!
Een paar voorbeelden van flexibiliteit in energiegebruik:
- Op dit moment begint een elektrische auto direct met laden als de stekker in de laadpaal gestoken wordt wanneer je op je werk of thuis arriveert. Dit is echter ook een moment waarop het elektriciteitsnet onder druk staat en de energieprijs hoog is. Aangezien de auto vaak langer blijft staan voordat er weer mee gereden wordt, is het ook mogelijk om de auto op een later moment te laten laden. Bijvoorbeeld wanneer de zon schijnt of de elektriciteitsprijs laag is.
- In volledig geëlektrificeerde woningen met warmtepompen en buffervaten kan slimmer gebruik worden gemaakt van de beschikbare warmte. De warmtepomp kan het buffervat ‘s ochtends legen en ‘s middags goedkopere energie gebruiken om het vat weer te vullen.
- Thuisbatterijen kunnen zonne-energie opslaan voor later gebruik. Slimme sturing kan ervoor zorgen dat overtollige zonne-energie op momenten met hogere energieprijzen aan het net wordt geleverd en dat de batterij ‘s avonds goedkopere opgeslagen energie afgeeft.
Casus: Borg buffervat
Borg test in DreamHûs een prefab, ondergronds warmteopslagsysteem voor woonhuizen. Het systeem buffert duurzame energie in warm water voor later gebruik.
Bij zonnig weer en een lage energieprijs verwarmen zonnecollectoren op de woning samen met een warmtepomp het water in het vat tot 80 graden. Is er weinig zon en wind en daardoor een hoge energieprijs? Dan levert de warmtebuffer duurzame warmte aan de woning. De bewoner is op die momenten minder afhankelijk van fossiele energiebronnen en de bijbehorende hogere energieprijs, voor het laten draaien van een warmtepomp op het moment dat er een warmtevraag is. Afhankelijk van de grootte van het vat kan het voor meerdere dagen, gedurende een langere periode, warmte vasthouden. Het Borg buffervat in het pilotproject op TU Delft Campus heeft een inhoud van zo’n 3600 liter en een opslagcapaciteit van circa 300kWh.
Partners
Mede mogelijk gemaakt door
Joep van der Weijden
Contactformulier NL
"*" indicates required fields