De kleurrijke batterij van StoredEnergy
StoredEnergy testte een heel bijzonder en kleurrijk project op ons fieldlab: een circulaire thuisbatterij, gemaakt van afgeschreven batterijcellen van elektrische deel-scooters. Nu ze na een jaar succesvol testen The Green Village weer verlaten, kijken we terug op wat ze hebben geleerd en wat de volgende stappen zijn!
Hun lithium-ionbatterij werd gekoppeld aan de vier studentenwoningen op The Green Village om zo huishoudens van duurzaam opgewekte elektriciteit uit zonnepanelen te voorzien. “De batterij heeft alle seizoenen meegepakt, waardoor we veel nieuwe inzichten hebben opgedaan. Een onverwarmde ruimte is bijvoorbeeld niet goed voor de batterij. Ook leerden we dat er nog geen specifieke regelgeving bestaat voor deze installatie. En we adviseren nu om een thuisbatterij op basis van lithium buiten de woning te plaatsen”, vertelt Benjamin Neeteson, mede-eigenaar van StoredEnergy. “Verder heeft de batterij eigenlijk best goed gefunctioneerd en hebben we geslaagde testen uitgevoerd met peak shaving: het bijspringen van de batterij wanneer de totale vermogensvraag boven een bepaald limiet komt. De batterij vlakt hiermee de hoge pieken af en ontlast het elektriciteitsnet.”
De batterij van StoredEnergy
StoredEnergy
StoredEnergy richt zich enerzijds op het adviseren van energieopslagprojecten, anderzijds op productontwikkeling. Zo voeren ze duurtesten uit met verschillende soorten lithiumbatterijen (NMC, LFP, 2nd-life) versus flow- en zoutwaterbatterijen en adviseren ze de grootste batterijparken van Nederland met haalbaarheidsstudies en aankoopbegeleiding. Naast de circulaire thuisbatterij ontwikkelden ze ook de mobiele Kangaroo-batterij met verwisselbare batterijpakketten voor zusterbedrijf Rent a Battery.
Verwachte levensduur
Een jaar lang testen biedt veel inzichten, maar kan helaas nog weinig zekerheid bieden voor de toekomst, deelt Benjamin: “We kunnen nog niet met zekerheid zeggen dat de batterij het ook tien jaar volhoudt. Waar we vooral tegenaan lopen is het opschalen van productie. Nieuwe batterijcellen uit Azië krijgen een betere levensduur en worden steeds goedkoper. Het demonteren van gebruikte battery-packs, het analyseren en selecteren van de cellen, om deze vervolgens weer in ‘nieuwe’ packs op te bouwen, is arbeidsintensief en (vooralsnog) niet volledig te automatiseren. Dat maakt het proces erg duur en lastig concurreren. De verwachte levensduur is ook korter dan van nieuwe systemen. Tel daarbij op dat de betrouwbaarheid en veiligheid ook moeilijker te garanderen is, omdat de geschiedenis van de gebruikte battery-packs niet bekend is. Dat maakt de toekomst voor het upcyclen van gebruikte fiets- en scooterbattery-packs, hoe sympathiek ook, erg moeilijk”.
De rol van politiek
StoredEnergy heeft aangetoond dat hergebruik van gebruikte batterijcellen technisch gezien zeker mogelijk is en dat het elektriciteitsnet op straatniveau ontlast kan worden. Toch loopt ook deze innovatie tegen dezelfde problemen aan als veel andere circulaire initiatieven: het is arbeidsintensief en dus duur. Als het aan Benjamin ligt moeten we aankloppen bij de politiek: “Overheden zitten aan de knoppen om beleid te voeren en om te bepalen welke productievormen te stimuleren door te belasten en eventueel te subsidiëren. Draai stap voor stap deze knoppen richting het aanjagen van hergebruik, want de gevestigde industrieën gaan het niet uit zichzelf doen. Het zou helpen als de belasting op arbeid zou verschuiven naar belasting op grondstoffen. Dan loont het enerzijds meer om arbeidstijd te stoppen in het demonteren, analyseren, selecteren en hermonteren van gebruikte producten. Ook ontmoedigt dit het mijnen van nieuwe grondstoffen ten opzichte van hergebruik van wat we al hebben.”
Leerzame tijd
Benjamin blikt terug op een leerzame en unieke tijd op The Green Village: “Ik vond het een geweldige ervaring en ga The Green Village zelfs missen. Ik kende The Green Village van televisie en vond het altijd al geweldig wat daar gebeurde. De behulpzaamheid van iedereen en de innovatieve mindset zijn fantastisch. Het was een eer om bij evenementen uitgenodigd te worden, soms ook als spreker. Via het netwerk kregen we de kans om samen te werken met studenten Industrieel Ontwerpen van de Hogeschool Rotterdam. Zij hebben een heel toffe circulaire behuizing voor de batterij ontworpen waar we graag mee verder gaan.”
Benjamin (rechts) met zijn collega Omar bij de testopstelling
Lees meer over StoredEnergy. Het project van StoredEnergy op The Green Village werd mede mogelijk gemaakt door de E&K subsidie van provincie Zuid-Holland.
Dit project is mogelijk gemaakt door het innovatieprogramma Energie & Klimaat van provincie Zuid-Holland en InnovationQuarter.