Combikabel gaat de sprong naar de praktijk maken
‘Zien is geloven’, zegt Wilfred Akerboom van CityTec. Bij The Green Village hebben hij en zijn team van studenten van de Haagse Hogeschool en van Stedin en Joulz de afgelopen twee jaar tests uitgevoerd met de combikabel. Kan er tegelijkertijd wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC) voor straatverlichting door één kabel? Ja, dat kan veilig, is gebleken. Akerboom: ‘In deze proeftuin kan je betrokken partijen overtuigen dat het werkt door te laten zíen wat je doet.’ Inmiddels is hij in gesprek met enkele gemeenten en netbeheerders om een pilot op te zetten.
CityTec loopt voorop als het gaat om DC in straatverlichting. Gelijkstroom heeft veel voordelen. De capaciteit van het elektriciteitsnet is beter te benutten en de netverliezen zijn minder. Ook is er minder materiaal – koper – nodig. DC is niet alleen voor nieuwe netten interessant, ook bestaande AC-netten kunnen worden omgezet naar DC.
Probleem van lantaarnpalen
DC is waarschijnlijk ook een goede oplossing voor het aardingsprobleem van lantaarnpalen, dacht Akerboom. Nu is het zo dat de stalen of aluminium lantaarnpalen geen aardlekbeveiliging hebben, wel zitten ze achter een zekering. Wanneer een lantaarnpaal wordt aangereden door een auto, kan deze onder stroom komen te staan. ‘Een probleem dat door gemeenten en netbeheerders aan mij is voorgelegd.’ Om er antwoord op te kunnen geven heeft hij georganiseerd dat er onderzoek kon worden gedaan.
Regelluw
Voor dat onderzoek bleek The Green Village bij TU Delft een goede locatie. ‘Hier kan je dingen testen die je elders niet kan testen,’ zegt Akerboom. Dat komt door het regelluwe karakter van het terrein, bepaalde wet- en regelgeving is niet van toepassing. Wel is een basisvereiste dat tests en experimenten veilig zijn.
Aardlekbeveiliging werkt goed
Vraag die voorlag was dus of wisselstroom (AC) en gelijkstroom (DC) voor straatverlichting tegelijkertijd door één kabel kunnen? Dat dat kan zonder overspraak werd vorig jaar bekend. (Overspraak houdt in dat het magnetisch veld van de AC de DC nadelig beïnvloedt). De aardlekbeveiliging bleef werken; weliswaar op een korte kabel. Inmiddels is geconcludeerd dat DC en AC ook samen kunnen op een langere kabel met meerdere lantaarnpalen.
Veiliger en zuiniger
Een mooi resultaat als je bedenkt dat er in Nederland zo’n 3,7 miljoen lichtmasten staan, waarvan ongeveer 70% is aangesloten op een combinet. Die kunnen dus veiliger en zuiniger van elektriciteit worden voorzien.
Normering
Akerboom vertelt dat de installatie waarmee het onderzoek wordt gedaan wordt gebruikt en dat de 9090-commissie wil weten of de veiligheid onder alle omstandigheden geborgd is. Het project is klaar voor de sprong naar de praktijk. Akerboom vult aan: ‘We zijn er klaar voor om onze bevindingen in de praktijk aan te tonen.’
Heb je vragen over dit project, neem dan contact op met Tim Jonathan, projectmanager van The Green Village.