Bezoek van Waterschap Limburg
Onlangs verwelkomde de TU Delft een delegatie van het Waterschap Limburg (o.a. bestuurslid Marc Breugelmans) op The Green Village. Het werd een inspirerende dag vol inzichten, waarbij de samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatieve oplossingen voor waterbeheer en veiligheid centraal stonden. De dag begon met een inleiding door onze projectmanager Lindsey Schwidder die de samenwerking met Waterschap Limburg coördineert. Ze blikte terug op de overstromingen van 2021, maar richtte de aandacht vooral op de stappen die sindsdien zijn gezet, vooral op gebied van innovatie en onderzoek. Zo hebben er als onderdeel van het Interreg EMR project diverse experimenten en onderzoeken plaatsgevonden en wordt er op dit moment binnen het NWO project Future FRM Tech o.a. onderzoek gedaan naar betere voorspellingen voor hoogwater in de Geul.
Onderzoek en innovatie in de praktijk
De samenwerking met Waterschap Limburg helpt ons vraaggestuurd onderzoeken, testen en experimenteren zodat er innovaties tot stand komen die ook echt kunnen worden toegepast in de praktijk. The Green Village, en met name proefpolder Flood Proof Holland, bieden de unieke mogelijkheid om fysiek te experimenteren en te demonstreren welke innovaties wel en niet werken. Dit concept van een ‘living lab’ of proeftuin was dan ook een belangrijke inspiratiebron voor een divers palet aan experimenten en demonstraties langs de Groene Rivier in Roermond in 2022. Als onderdeel van het Interreg EMR project hebben we een deel van de Groene Rivier ingericht als proeftuin om te voldoen aan de vraag van het waterschap om tijdelijke noodmaatregelen in te kunnen zetten in hun gebied. Diverse TU Delft studenten hebben geholpen met het monitoringsplan voor dit experiment en als resultaat van de experimenten heeft het Waterschap Limburg nu diverse innovatieve keringen in haar calamiteiten portfolio. Naast dit soort experimenten die hebben plaatsgevonden, wordt er op dit moment ook samengewerkt in het NWO gefinancierde Future FRM Tech project. Een van de promovendi binnen dit project, Nathalie Rombeek, presenteerde kort haar onderzoek. Zij kijkt naar hoe we door het gebruik van de regenvaldata van persoonlijke weerstations van burgers in de toekomst beter hoogwater in de Geul kunnen voorspellen. Als dit lukt, kunnen we in de toekomst eerder aan de bel trekken en burgers waarschuwen.
Tijdens de rondleiding op The Green Village vertelde Emiel Molenschot van Trewatin enthousiast over de WaterTable, een innovatief systeem dat al enkele jaren bij ons wordt getest. Op dit moment testen ze hoe ze het water slimmer zouden kunnen sturen en vasthouden, vooral gericht op droogte. Weliswaar is dit niet op het eerste oog te zien, maar de WaterTable ligt inmiddels al bij veel Limburgse gemeentes onder de grond. Naast de WaterTable, heeft het Waterschap Limburg met de Vlotterkering een echte primeur. De Vlotterkering, ontwikkeld en getest op Flood Proof Holland, wordt nu voor het eerst toegepast en gebouwd in Steyl. De zelfsluitende waterkering wordt bijna 140 meter lang en 3 meter hoog. Verder kreeg de delegatie nog demonstraties van de Urban Rainshell, gekoppeld aan de DSI®/FHV diepte infiltratie installatie, de werking van groene parkeerplaatsen en de tijdelijke keringen van BoxBarrier en Tubebarrier te zien.
Het was mooi om te zien hoeveel innovaties vanuit de verschillende Delftse proeftuinen al de weg hebben gevonden naar Limburg. Een geslaagde dag!