Amberflow maakt energiemanagement makkelijk

Energieflexibiliteit voor lagere kosten en duurzamer energieverbruik

  • energiesysteem

Amberflow maakt energiemanagement makkelijk

Je energierekening gaat omlaag zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Dat klinkt als een droom, toch? Zeker met de onzekerheid in de energiemarkt. De software van Amberflow maakt dit mogelijk. Olaf Nekeman, oprichter van Amberflow, testte de innovatieve app in DreamHûs.

Het stroomnet is niet in balans. We wekken veel energie op wanneer we het niet direct nodig hebben en andersom gebruiken we veel elektriciteit wanneer er geen duurzame opwek is. Grote energieverbruikers op het juiste moment automatisch aan- of uitzetten, zoals auto’s en warmtepompen, kan een oplossing bieden tegen netbelasting. Amberflow biedt een tool die hierbij kan helpen en maakt het mogelijk om kosten te besparen. De software houdt rekening met dynamische energieprijzen en persoonlijke wensen, en stelt daarbinnen flexibiliteit beschikbaar aan het stroomnet. Dit kan bijvoorbeeld door je zonnepanelen op het juiste moment aan of uit te zetten.

Software voor temperatuursturing
Op The Green Village testte Amberflow software voor temperatuursturing. Olaf: “We hebben een temperatuur-optimalisatiemodel gemaakt, dat elke dag kijkt naar de stroomprijzen. Op basis daarvan wordt de temperatuur in huis ingesteld. De resultaten waren erg mooi, we kunnen in een wintermaand tot wel 20% kosten besparen door dit model toe te passen.”

Om de besparing te kunnen realiseren heeft de DreamHûs woning een slimme thermostaat met zoneregeling gekregen. In andere woorden, elke kamer heeft een eigen slimme radiatorkraan waardoor de temperatuur per kamer gestuurd kan worden. Per kamer maakte Amberflow een warmtemodel, gebaseerd op temperatuurdata. “Dat gaf ons een idee van hoe snel de kamer afkoelt en opwarmt”, legt Olaf uit. “Daarmee konden wij de temperatuur van de kamer optimaliseren binnen een bepaalde bandbreedte, bijvoorbeeld dat de kamer minimaal 19 graden mag zijn en maximaal 21 graden als de gebruiker 20 graden instelt. Dan heb je speelruimte, en dus flexibiliteit.”

Bewoners
Op The Green Village testten de ondernemers hoe ver ze de bandbreedte konden oprekken: “Hoe ver kun je gaan tot de gebruikers ingrijpen en zelf aan de knoppen gaan draaien? Dat is interessant voor ons om te weten. Uit de test bleek dat voor de bewoners een bandbreedte van 2 tot 2,5 graden prima was. Daarna gingen ze handmatig de temperatuur aanpassen.”

Een nuttige en leuke samenwerking met de bewoners, volgens Olaf: “Het leuke is dat je objectieve gebruikersfeedback krijgt. In de eerste weken hadden we wekelijks contact met de bewoners om hun gebruikerservaring op te halen. Het was heel gaaf om echte testpersonen te hebben die zich ervan bewust waren dat ze meededen aan de proef en objectief feedback gaven.”

“We zijn er ook achter gekomen dat we voorzichtig moeten zijn met de fluctuatie van warmte in huis. Gebruikers vinden het niet fijn om temperatuurschommelingen te ervaren. Het is ook niet de bedoeling dat ze het merken, we willen juist op de achtergrond werken zonder dat zij er last van hebben. Op basis van de feedback hebben we het model aangepast.”

Gedrag van gebruikers
Dat de theorie anders is dan de praktijk, ondervonden de ondernemers tijdens de test. “Een interessante les was dat de besparing in kosten, wat 15 tot 20% is, niet voor iedereen genoeg is om een invasieve technologie in je huis te installeren. Want we gaan echt op afstand de temperatuur in je huis sturen. Veel mensen vinden dat de besparing niet waard.”

“Daarnaast was het moeilijk om de precieze besparing hard te maken, omdat we de nieuwe situatie vergeleken met een model, niet met een daadwerkelijke situatie. Voor ons was het logisch omdat we hele technische modellen maken en de gesimuleerde variant vergelijken met de werkelijke variant. Dan ben je met onze software goedkoper uit. Echter ziet een gebruiker dit als ‘er zit iemand aan mijn systeem’, en heeft geen idee wat precies de besparing is. Gedrag van mensen is daarmee een heel belangrijk component, waar we geen rekening mee hadden gehouden. Dat was een wijze les.”

Mkb en boeren
De test op The Green Village leidde tot een nieuwe focus voor Amberflow. In plaats van op huishoudens, richten ze zich nu op mkb’ers en boeren. Olaf: “Bedrijven zijn gebaat bij een lagere energierekening en hebben grotere systemen. Met een groter systeem zijn de besparingen significanter. Zeker bij boeren is de pijn groot: ze hebben veel zonnepanelen geïnstalleerd maar de stroomprijzen zijn negatief. Nu betalen ze op zonnige zomerdagen geld om stroom op te wekken. Er valt dus veel rendement te halen.”

Amberflow werkt nu aan een pilot met 35 systemen, samen met een energiemaatschappij. “We hebben de focus van het product verlegd en zijn nu bezig met verschillende contractvormen. We willen naar een eenvoudig systeem voor mkb en boeren waarbij zij optimale flexibiliteit ervaren. Met als doel om in de toekomst voor heel Europa een platform te kunnen bouwen, waarmee iedereen laagdrempelig zijn energieflexibiliteit kan inzetten voor lagere energiekosten en duurzamer energieverbruik.”

 

Lees meer over Amberflow of bezoek de website.

NIEUWSBRIEF