Duurzame alternatieven voor de zandzak
Zandzakken. Wanneer we in Nederland te maken hebben met acute overstromingen en forse wateroverlast, worden ze massaal ingezet. Hoewel de zandzakken aardig voldoen, zijn ze naast zwaar en onhandig ook nog eens milieuonvriendelijk. Zijn er dan geen goede duurzame alternatieven? Zeker wel. Op Flood Proof Holland, de proeftuin van VPdelta+, vind je verschillende innovaties waaronder zeilen die omhoog drijven en zo het water tegenhouden. De Vlottekering, dat zijn schotten die je kunt opzetten. De TubeBarrier, dat is een tube die zich vult met water. BoxBarriers, dat zijn grote bakken die je snel kunt vullen met water.
Hoe komt het dan dat we die zandzakken steeds weer terug zien komen? Hoe zorg je ervoor dat innovaties op het gebied van tijdelijke waterkeringen snel en breed door gebruikers worden toegepast? En hoe kan normalisatie daarbij helpen? Op 1 maart organiseerde het NEN (Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut) samen met VPdelta+ een inhoudelijke sessie in ons Co-Creation Centre. Samen met zoveel mogelijk betrokken partijen willen ze antwoord vinden op deze vragen.
Bas Jonkman, hoogleraar Waterbouw aan de TU Delft en Marleen Siemensma, kwartiermaker bij NEN, vertellen over het plan om een Nederlands Technische Afspraak (NTA) voor tijdelijke waterkeringen te ontwikkelen. Hiermee wordt het mogelijk voor gebruikers om veilig en effectief gebruik te maken van moderne alternatieven voor de zandzak.
Innovatieve alternatieven
En dat terwijl de wetenschap en bedrijven volop innovatieve alternatieven hebben ontwikkeld, die sneller in te zetten zijn, makkelijker te hanteren en minstens net zo effectief als zandzakken. Bas Jonkman onderzoekt al meer dan tien jaar de werking van tijdelijke waterkeringen. Ook deed hij afgelopen zomer na de overstromingen onderzoek in Zuid-Limburg. Logisch dus dat NEN hem uitnodigde om mee te denken over oplossingen.