Tegenwoordig is er in de media veel aandacht voor de energietransitie. Van veel professionals wordt verwacht dat ze in hun functie beslissingen nemen op het gebied van energiebeleid en investeringen in duurzaamheid, ook als ze geen energie-technische achtergrond hebben.
In deze cursus krijg je de kans om op laagdrempelige wijze kennis te maken met de techniek achter de energietransitie. De materie wordt begrijpelijk gepresenteerd aan de hand van praktijkvoorbeelden uit zowel de bebouwde omgeving als de industrie.
De cursus is zeer interactief en begint bij een concrete formulering van het energievraagstuk en de bijbehorende uitdagingen. Daarna wordt de werking van diverse apparaten behandeld en worden de drie hoofdfuncties van energiesystemen gepresenteerd met actuele voorbeelden: energieomzetting, -opslag en -transport. Ook is er aandacht voor de stimulerende rol die actuele ontwikkelingen zoals Digitalisering en Big Data kunnen spelen in de energietransitie.
Inzicht in de energietransitie en mogelijke toepassingen
Na deze cursus:
- begrijp je wat het energievraagstuk betekent voor mens en maatschappij
- weet je je hoe de energiemarkt werkt – de handel in elektriciteit en warmte
- kun je de werking van diverse apparaten beschrijven in termen van energieomzettingen: van warmtepompen en warmte-koude opslag in de bodem tot windturbines en zonnepanelen
- begrijp je wat energie efficiëntie inhoudt en waar het van afhangt
- weet je wat de belangrijkste technische en economische uitdagingen zijn bij het komen tot een duurzaam ecosysteem
- heb je een overzicht van de technologieën die nu beschikbaar zijn voor de energietransitie
Bedoeld voor
Ambtenaren, architecten, projectleiders, facility managers, directeurs en managers uit de maakindustrie. Kortom, professionals met een niet-energie technische achtergrond die het energievraagstuk op een dieper niveau willen begrijpen en de mogelijke toepassingen voor de energietransitie in de gebouwde omgeving of in de industrie willen leren kennen.
In samenwerking met
De cursus vindt plaats bij The Green Village, fieldlab voor duurzame innovatie in de stedelijke omgeving. Hier onderzoeken, experimenteren, valideren en demonstreren kennis- en onderwijsinstellingen, ondernemingen, overheden én burgers hun duurzame innovaties. The Green Village is een regelluw “openlucht-laboratorium” op TU Delft Campus met de wetenschap letterlijk om de hoek. Tijdens de cursus maak je kennis met The Green Village en neem je, binnen het cursusprogramma, deel aan demonstraties die je praktische energietoepassingen laten zien.