De schaarse hoeveelheid duurzaam geproduceerde waterstof is op korte termijn hard nodig voor het verduurzamen van transport en industrie. Maar het is goed mogelijk dat waterstof ook een rol gaat spelen in de energievoorziening voor de gebouwde omgeving. Al jaren onderzoeken netbeheerders de mogelijkheden om de Nederlandse aardgasinfrastructuur opnieuw in te richten voor het transporteren van duurzaam geproduceerde waterstof.
Ook kan waterstof een belangrijke rol spelen in seizoensopslag van zonne- en windenergie, bijvoorbeeld bij energieopslag van zomer naar winter. Een gas is immers makkelijker en betaalbaarder op te slaan dan elektronen of stroom. Binnen het project Seasonal Storage System doen we hier ervaring mee op: een lokaal, CO2-vrij energiesysteem voor de gebouwde omgeving.
Op The Green Village testen ondernemers en wetenschappers de rol en het gebruik van waterstof voor verschillende toepassingen in de gebouwde omgeving. Ook andere duurzame gassen zijn te vinden op ons fieldlab. Regelmatig bezoeken verschillende organisaties ons fieldlab, zoals de brandweer, ministeries, provincies, gemeenten, omgevingsdiensten en bedrijven. We dienen dus als een ware learning community.
Casus: Waterstof als alternatief voor aardgas
Alliander, Enexis Groep en Stedin hebben op The Green Village een testomgeving gecreëerd: het WaterstofNet. Samen doen zij kennis en ervaring op met het beheer en onderhoud van een waterstofnet in een gebied waar mensen wonen en werken.
Regelmatig worden andere partijen uitgenodigd om samen met de netwerkbedrijven de mogelijkheden van waterstof te onderzoeken. Bijvoorbeeld het gebruik van een waterstof cv-ketel in een woning (H2@Home) of het gebruik van een brandstofcel in een gebouw voor de productie van elektriciteit en warmte (HyER Power).
Daarnaast gebruiken de netbeheerders het WaterstofNet ook als leerlocatie voor gasspecialisten van de netbeheerders. Op ons terrein oefenen zij met werkzaamheden zoals lekzoeken en het affakkelen van gas ten behoeve van onderhoudswerkzaamheden.
Paolo Atzei, operationeel installatieverantwoordelijke bij Stedin
Wat is waterstof? Hoe werkt het? Wat zijn de mogelijkheden en wat onderzoeken de netbeheerders eigenlijk? Bezoek de website van Stedin, lees het tijdelijke kader voor waterstofpilots of bekijk het Generiek richtsnoer Waterstofveiligheid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Specifiek voor de vier waterstofpilots is er bovendien het Aanvullend veiligheidsrichtsnoer.
Partners
Lidewij van Trigt
Contactformulier NL
"*" indicates required fields