Waterstofinnovatie in de praktijk
The Green Village beschikt over een uniek waterstofnet: een traditioneel aardgasnet dat nu volledig is gevuld met 100% waterstof. Dit innovatieve netwerk biedt de mogelijkheid om te testen welke aanpassingen er nodig zijn om traditionele gasnetten geschikt te maken voor alternatieve gassen, zoals waterstof.
Deze praktijkervaringen geven waardevolle inzichten die van belang zijn voor de overgang naar een duurzame energievoorziening in Nederland.
Samenwerking met de netbeheerders
In samenwerking met Stedin, Enexis en Liander heeft The Green Village al vijf jaar een goed werkend waterstofnet. Deze samenwerking is gestart vanuit de gedachte dat waterstof in sommige Nederlandse wijken de beste optie zou kunnen zijn voor een aardgasvrije en CO₂-neutrale energievoorziening. Doordat het bestaande aardgasnet hergebruikt kan worden, is er op die locaties minder noodzaak voor netverzwaring of de aanleg van nieuwe infrastructuur, zoals een warmtenet. Overheidsanalyses en de bijdragen van energiecoöperaties zullen uiteindelijk inzicht geven in de locaties en schaal waarop waterstof een geschikte oplossing biedt.
Verwarmen met waterstof
Op The Green Village ligt de focus op het toepassen van waterstof in de gebouwde omgeving. Dit levert belangrijke praktijkervaringen op, zoals inzicht in de technische en financiële randvoorwaarden. Zo leren we welke aanpassingen nodig zijn, waar de uitdagingen liggen en welke kosten gepaard gaan met een waterstofnet. Maar ook de manier van werken bij testen op lekdichtheid, wat voor soort veiligheidsmiddelen een gasspecialist moet dragen en hoe om te gaan met graafwerkzaamheden in de buurt van het gasnet.
Interessante lessen en kennis worden uitgewisseld via projecten zoals H2@Home, waarbij we een huis hebben verwarmd met waterstof, en project SHIFT van HyER Power, een Delftse startup die waterstof gebruikt voor productie van elektriciteit en warmte. Hoewel dit laatste project niet rechtstreeks op het waterstofnet is aangesloten vanwege kostenoverwegingen, draagt het wel bij aan waardevolle kennisuitwisseling met de netbeheerders.
Samenwerking verlengen
The Green Village en de netbeheerders hebben besloten de samenwerking te verlengen en het waterstofnet nog enkele jaren in stand te houden. Dit geeft ons de kans om door te gaan met belangrijke activiteiten zoals het testen van innovaties en het trainen van gasspecialisten van de netbeheerders. Bovendien bewijzen we dat een waterstofnet veilig en betrouwbaar ingezet kan worden in een woonwijk.
We breiden het onderzoek ook uit met nieuwe uitdagingen, zoals de samenwerking tussen gas-, stroom- en warmtenetten. Traditioneel worden deze netten afzonderlijk beheerd, maar een geïntegreerde benadering kan grote voordelen bieden. Door deze integratie kunnen we mogelijk efficiëntere en robuustere energieoplossingen realiseren.
Doe je mee?
The Green Village nodigt je uit om mee te doen! Kom langs om kennis op te doen, deel jouw inzichten of sluit jouw systemen aan op het waterstofnet. Samen kunnen we leren, innoveren en Nederland een stap dichter bij een duurzame en CO₂-neutrale toekomst brengen. Neem contact op met Lidewij van Trigt (l.vantrigt@tudelft.nl).
Foto’s: Stedin werkt aan het waterstofnet
© Robèrt Kroonen