AQUABATTERY start pilot bij Deltares
Al ruim 10 jaar bouwt Dr. Jiajun Cen, alumnus Chemische Technologie, aan zijn bedrijf AQUABATTERY. Hij startte in 2014 samen met vier andere ingenieurs met een oplossing voor langdurige energieopslag. Een van de eerste testen vond plaats op The Green Village.
Nu is een pilot van de inmiddels scale-up te vinden bij Deltares. Het is een van de laatste stappen voordat AQUABATTERY de markt op gaat. We spreken Jiajun over hun energieopslagtechniek, hoe ze terugkijken op de test op The Green Village en hoe het er inmiddels voor staat met de op The Green Village geteste Blue Battery.

© AQUABATTERY/Victor Lacke
Weer even ophalen, wat doet AQUABATTERY?
“Wij creëren flexibiliteit in het energiesysteem met een schaalbaar, veilig, circulair, langdurig energy opslagsysteem. Traditioneel gezien halen we energie uit kolen en gas. Maar nu gaan we over op hernieuwbare energie, zoals zon- en windenergie. Dat is er niet altijd, daarom hebben we flexibiliteit nodig in het energiesysteem. Bij AQUABTTERY realiseren we dat met langdurige energieopslag, dat wil zeggen de opgeslagen energie kunnen ontladen voor acht uur of langer op maximaal vermogen Hiervoor gebruiken we water en keukenzout: materialen die goedkoop en volop beschikbaar zijn. Ook is het veilig, zonder brandrisico. De energie slaan we op in reservoirs met zout water. Door toevoeging van meer zout water aan het systeem vergroten we de opslagcapaciteit.”
Voor wie is dat een interessante oplossing?
“Ons systeem is voor een brede doelgroep interessant. Voor grootverbruikers zoals data centers, maar ook voor kantoorgebouwen. Voor bedrijventerreinen met zonnepanelen kan het interessant zijn om een aparte microgrid aan te leggen. Om zonne-energie de hele dag door te kunnen gebruiken, heb je opslag nodig. Met ons product kun je je eigen zonne-energie opslaan voor gebruik in de avond. De behoefte aan deze concepten groeit door netcongestie. Bedrijven willen elektrificeren en hebben daar meer elektriciteit voor nodig. Of nieuwe projecten zoals bedrijventerreinen moeten lang wachten op een aansluiting of verzwaring van bestaande aansluitingen. Dan ga je kijken naar wat wel kan. In Nederland zijn een groot aantal locaties waar netcongestie een groot probleem is. Als je daar energy hubs plaatst met hernieuwbare energieopwekking en -opslag, hebben zij flexibiliteit om te verduurzamen ondanks netcongestie.”

© AQUABATTERY/Hugo Smeenk
Jullie zijn gestart met een pilot bij Deltares. Wat doen jullie daar?
“Ik ben voorstander van modulair bouwen. Bij Deltares testen we de eerste versie van onze power module (voor stroomtoevoer) en een energiemodule (voor energieopslag in reservoirs met zoutwater). Dat doen we samen met pilotpartners, zoals Statkraft en Deltares. Bedrijven die toekomst in onze oplossing zien. Samen testen we of het modulaire systeem werkt, hoe we het kunnen verbeteren en wat de waarde is voor gebruikers. Deltares heeft de hele dag door een energiebehoefte en ze willen zoveel mogelijk eigen opgewekte zonne-energie gebruiken. De AQUABATTERY stelt hen in staat om overschotten van de dag te verschuiven naar de nacht.”
In 2017 testten jullie een prototype op The Green Village. Wat hield die test in?
“Op The Green Village hebben we onze allereerste techniek getest. We zijn begonnen met membranen, die kennen we van de zilt industrie: van zeewater drinkwater maken. Als je zout water ontzilt, krijg je zoet water en geconcentreerd zout water. Als je het proces omkeert door geconcentreerd zout water te mengen met zoet water, kun je er energie uit halen. Inmiddels gebruiken we een andere techniek, waarbij je het zoute water splitst in een zuur en een base. We hebben veel geleerd van de test, bijvoorbeeld dat bouwen op locatie niet handig is. In de winter was het te koud om te bouwen, dat heeft ons geïnspireerd om met modules te werken. Het is qua logistiek makkelijker en je bent sneller klaar met de installatie op locatie.”

Uitleg Blue Battery op The Green Village in 2017
Wat zijn jullie ambities voor de toekomst?
“Onze ambitie is om een veilig, circulair product te maken, met materialen die je overal vandaan kunt halen. We zijn nu bezig met het afronden van het product. We gaan nu richting een eerste systeem voor ‘achter de meter’ toepassing. Maar onze opslagtechniek is nog niet uitontwikkeld en we blijven innoveren. Als ons eerste product op poten staat, gaan we ook kijken naar alternatieve mogelijkheden. Zoals het bufferen van energie bij de bron, zoals bij zonne- en windparken. Als je echt flexibiliteit wil creëren en het positieve van hernieuwbare energie wil ondersteunen, heb je verschillende technieken nodig. We werken nu aan een deel van de puzzel, maar misschien komen daar in de toekomst andere stukjes bij. Uiteindelijk willen we onze producten graag geïntegreerd zien in de gebouwde omgeving, in bestaande en nieuwe infrastructuur. Zoals in de grond verwerkt, of een glazen muur met water bij een groot gebouwcomplex. Of denk aan een rij opslagtanks langs een snelweg of spoorweg.”
Je hebt aan TU Delft gestudeerd. In hoeverre heb je profijt gehad van dat netwerk?
“Toen ik studeerde, startte het Delft Energy Initiative. We waren een van de eersten die een prijsgeld ontvingen om een kleine testopstelling te bouwen. Die namen we mee naar events. Dr. David Vermaas is een medeoprichter en werkt als professor vanuit de faculteit Technische Natuurwetenschappen mee aan AQUABATTERY. Hij heeft veel kennis van membranen en slimme aansturing en werkt aan de onderzoek en ontwikkelingen voor AQUABATTERY. Voor power electronics werken we samen met de onderzoeksgroep van professor GuoQi Zhang van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica. Met hen kunnen wij de belangrijkste uitdagingen van onze technologie aan met betrekking tot energie conversie middels elektrochemie en power converters”.
Zien we jullie nog terug op The Green Village?
“Dat sluit ik niet uit. We ontwikkelen steeds weer nieuwe technieken. The Green Village is een mooie playground waar we nieuwe technieken kunnen testen. Testen of iets echt werkt, dat kan fantastisch bij jullie. Daarnaast krijg je veel exposure en hulp, ook met vergunningen. Dus ik kan me voorstellen dat er nog een samenwerking ontstaat, zeker ook omdat we bezig zijn met subsidieprojecten. Daarvoor hebben we partners nodig, en het ligt voor de hand om The Green Village te betrekken.”