Birdie Bungalow

Modulair houten vogelhuis voor bedreigde vogelsoorten

  • duurzaam-bouwen

Gierzwaluwen en huismussen maken hun nesten graag in daken, muren of natuurgebieden. Tijdens renovatie van bestaande bouw of bouwwerkzaamheden op onbebouwd land, worden deze – en andere – bedreigde vogelsoorten uit hun vertrouwde omgeving verjaagd en moeten ze op zoek naar nieuwe nestlocaties. Vier Bouwkunde studenten (TU Delft) ontwikkeldende Birdie Bungalow tijdens de BuckyLab ontwerp- en engineeringscursus. Dit is een modulaire nestgelegenheid voor deze vogels, om te voorkomen dat de populatie verder afneemt.

Samen nesten bouwen
De Birdie Bungalow biedt tijdelijke of permanente vogelkasten in de buurt van hun oorspronkelijke nesten. Het systeem is modulair en bestaat uit een aantal houten boxen die aan elke paal of boom kan worden bevestigd. Door er een aantal boven elkaar te plaatsen, ontstaat er een spiraalvorm.

Daarnaast is er een belangrijk aspect waarmee de studenten rekening moesten houden in hun ontwerp: het sociale karakter van de huismus en gierzwaluw. Deze vogelsoorten bouwen hun nest namelijk het liefst in de buurt van soortgenoten.

De studenten hebben diverse tussenschotten in de langwerpige Birdie Bungalow geplaatst, waardoor er ruimte is ontstaan voor tien nestengelegenheden naast elkaar.

Nestgelegenheid creëren
Vanuit de overheid zijn er regels die bedreigde vogelsoorten beschermen. Zo zijn bouwers verplicht om een bepaald aantal vervangende nestgelegenheden te creëren nog voor de bouw/renovatie begint.

De hoeveelheid nestgelegenheden is voor ieder project verschillend. Doordat de Birdie Bungalow modulair en eenvoudig schaalbaar is, kan deze gemakkelijk aan de specifieke behoeften van elke locatie voldoen.

Testen op The Green Village
De studenten die hebben deelgenomen aan de Bucky Lab ‘denktank’ testen hier of het prototype aansluit bij de behoefte van de vogels. Dit doen ze door de Birdie Bungalow te observeren, waarbij ze tijdens het broedseizoen kijken naar de vliegbewegingen in en uit de Birdie Bungalow. Na het broedseizoen onderzoeken de studenten de populariteit van de nestkasten door te kijken of er nestmateriaal is achtergebleven.

Meer informatie

De Birdie Bungalow is een innovatie van Anne Eder, Daan Zimmerman, Serena Ginesi en Sophia Benfield. Wil je meer over dit project weten? Neem dan contact op met Projectmanager Hannah Sorgedrager

Hannah Sorgedrager

Hannah Sorgedrager

Projectmanager klimaatadaptatie
NIEUWSBRIEF