Volgens het klimaatakkoord moeten in 2050 zeven miljoen woningen en een miljoen gebouwen van het aardgas af zijn. Het doel is om alle stroom, wat we dus steeds meer gaan gebruiken, duurzaam op te wekken. Dit is een enorme uitdaging. Wat het extra uitdagend maakt, is dat elektrificatie zorgt voor file op ons stroomnet. We hebben daarom apparaten nodig die ons stroomnet ondersteunen en warmte op een duurzame manier opwekken.
HyER Power ontwikkelt de HyER Power Plant. De HyER Power Plant wekt op zeer efficiënte en duurzame wijze warmte op: meer dan 100% efficiënter dan de cv-ketel. Bovendien produceert het systeem emissieloze stroom op momenten dat het stroomnet onder druk staat. Zo is het de ideale toevoeging aan ons huidige energiesysteem.
Het maatschappelijk probleem
Het is te druk op ons elektriciteitsnet, dat veroorzaakt netcongestie. Netcongestie beperkt onze toegang tot stroom en ontstaat doordat ons stroomnet de steeds grotere vraag naar elektriciteit niet aan kan. Bouwbedrijven en vastgoedbeheerders hebben er nu al last van: nieuwe gebouwen kunnen niet gebouwd worden omdat er geen (duurzame) stroomaansluiting is en bestaande gebouwen kunnen niet van het aardgas af doordat een veelvoorkomende vervanger, de warmtepomp, veel elektriciteit vraagt. Hierdoor loopt verduurzaming van onze stroom- en warmtevoorziening enorme vertraging op.
De innovatie oplossing
De HyER Power Plant biedt organisaties direct en eenvoudig toegang tot duurzame elektriciteit en warmte. Momenteel gebruiken veel organisaties nog dieselgeneratoren om gebouwen te bouwen en cv-ketels om gebouwen te verwarmen. Deze vervuilende alternatieven kunnen met de HyER Power Plant in één klap worden vervangen.
De Hyer Power Plant bevat een warmtepomp, een brandstofcel, een warmtebuffer en een batterij. De innovatie bestaat uit het goed laten samenwerken van die componenten. We benutten de restwarmte van de brandstofcel om de efficiëntie van de warmtepomp te verhogen. Dankzij de slimme software kan het systeem warmte leveren aan het gebouw en stroom leveren aan het net. Dat is niet alleen goed voor het financiële rendement maar helpt ook om overbelasting van het stroomnet te voorkomen. Doordat de HyER Power Plant waterstof wordt gebruikt als brandstof is er maar één emissie: brandschone waterdamp.
De ondernemers
HyER Power is een systeemintegrator uit Delft, gestart door vier studenten van de TU Delft. Het is hun missie om duurzame energie voor iedereen toegankelijk maken. Om deze missie te voltooien, is het hun doel om zoveel mogelijke duurzaam en gedecentraliseerd vermogen aan het energiesysteem toe te voegen.
HyER Power voert het project uit samen met partner Impact Smart Solutions. Met een team van visionairs, engineers, ontwikkelaars en studenten werkt het bedrijf aan nieuwe IoT oplossingen, zo ook voor de HyER Power Plant.
Technische verdieping
In de HyER Power Plant worden brandstofcel-, warmtepomp- en opslag technologieën gecombineerd. Deze technologieën bestaan al enige tijd, maar het bijzondere aan de HyER Power Plant is dat de restwarmte die vrijkomt bij stroomproductie van de brandstofcel wordt benut om de warmtepomp energiezuiniger te laten draaien. Door strategisch gebruik te maken van het thermisch en elektrisch buffer kunnen beide de warmtepomp en de brandstofcel bovendien draaien op hun optimale werkpunt.
De door HyER Power ontwikkelde software EMATS maakt dit mogelijk, gecombineerd met een aansturingscomputer ontwikkeld door Impact Smart Solutions. Die aansturing heeft de langste ontwikkelingstijd en wordt dan ook uitvoerig getest op The Green Village.
De HyER Power Plant bestaat uit een brandstofcel, warmtepomp en een elektrisch en thermisch buffer. Het systeem wordt gevoed met waterstof.
De componenten zijn met kabels verbonden aan een aansturingscomputer, in dit project gebouwd door Impact Smart Solutions. De aansturingscomputer en de deelcomponenten wisselen commando’s en signalen met elkaar uit.
De aansturingscomputer krijgt opdrachten van het door HyER Power ontwikkelde softwareprogramma EMATS (Energy Management for Advanced Thermeolectric Systems). Deze runt in cloud-infrastructuur die HyER Power ook ontwikkelt.