Een plasticvrije Keilehaven

Met de CirCleaner

Een plasticvrije Keilehaven

Juli is de Internationale Plasticvrije maand. Minder plastic consumptie en recyclen is uiteraard altijd een goed idee. Helaas belandt er nog steeds erg veel plastic en ander afval in de natuur en onze wateren. Om te voorkomen dat dit afval in zee belandt en op langere termijn het ecologische milieu in het water aantast, bedacht Delftse scaleup Noria Sustainable Innovators de CirCleaner. Samen met het Getijdenpark Keilehaven, werd de CirCleaner onlangs officieel gelanceerd door Wethouder Chantal Zeegers. Het is het eerste afval verwijdersysteem waarvan VPdelta partner Gemeente Rotterdam nu eigenaar is. Een mooie mijlpaal dus!  

 

Rinze de Vries opent de CirCleaner in de Keilehaven

De CirCleaner is een afvalvangsysteem die volledig werkt op zonne-energie en zijn verwijdermomenten aanpast aan de getijden. Omdat plastics met name tijdens hoogwater worden aangevoerd, wordt hiermee energie bespaard en het plastic zo duurzaam mogelijk opgevangen. De CirCleaner zat op de eerste dag in de Keilehaven al vroeg vol met afval en moest al snel voor de eerste keer geleegd worden door de Gemeente Rotterdam. Waarom wij bij de opening waren? Niet alleen omdat het een impactvolle innovatie is die aangeschaft is door VPdelta partner Gemeente Rotterdam, maar ook omdat Rinze de Vries, mede-oprichter van Noria, VPdelta ondernemer is van het eerste uur!   

De CirCleaner in de Keilehaven

VPdelta ondernemer

Rinze heeft, toen nog werkzaam bij adviesbureau Movares, onder andere opvangreservoir Rainroad ontwikkeld en getest op de WaterStraat. Later richtte hij, als vervolg op het YES!Delft programma, het Delftse bedrijf Noria Sustainable Innovators op met zijn compagnon Arnoud van der Vaart. Samen bedachten ze verschillende plasticvangers, zoals de CanalCleaner die nu in Amsterdam naast Centraal station ligt en de CirCleaner. Van begin af aan wilde Rinze productontwikkeling en pilotprojecten zoveel mogelijk combineren. Iets wat erg goed past binnen ons partner valorisatieprogramma en de mogelijkheden van onze proeftuinen.De plasticvangers en monitoringsapparatuur zijn daarom ook in veel van onze proeftuinen getest, zoals in de WaterStraat en zelfs in Diergaarde Blijdorp. Iedere keer zijn er weer nieuwe onderzoeksvragen onderzocht met behulp van studenten. In Diergaarde Blijdorp is er bijvoorbeeld onderzoek gedaan en getest met plastic detectie met sonartechnologie en op Flood Proof Holland is de voorloper van de CirCleaner getest. Rinze is blij met de samenwerking, “Met VPdelta krijgen we de mogelijkheid om onze systemen te testen, zoals in Flood Proof Holland. Ook kunnen we middels vakbeurzen en evenementen aan waterschappen laten zien wat wij doen. 

Opsporen en herkennen van plastic onder water mbv sonar op Flood Proof Holland. Foto: Phil Nijhuis

Dromen

En nu een mooie mijlpaal in de Keilehaven dus. Noria droomt van meer opschaling en afvalvrije wateren. Zo volgt er misschien een tweede CirCleaner in Rotterdam en lopen er gesprekken met partijen in het noorden van het land. Rinze: “Wij hopen dat wij aan vele toekomstige klanten kunnen laten zien hoe goed het systeem in Rotterdam werkt, en ze daarmee enthousiast te maken om ook een systeem in hun gebied te installeren zodat we dit groeiende probleem zo snel mogelijk kunnen beteugelen. Daarvoor is volgens ons wel degelijk vervolgonderzoek nodig naar het afval dat wordt verwijderd zodat we ook preventieve strategieën kunnen gaan opstellen. Hier zouden wij overheden ook in kunnen assisteren.” 

We blijven Noria op de voet volgen en zijn benieuwd waar de CirCleaner nog meer terecht zal komen!  

NIEUWSBRIEF