Ramen wassen met regenwater

Waarom niet?

Ramen wassen met regenwater

Voor de negende opeenvolgende maand viel er in juni meer neerslag dan gemiddeld, wat een nieuw record opleverde. Met al dat natte, grijze weer realiseren we ons vaak niet hoe waardevol regenwater eigenlijk is. Daarbij is sinds januari de nieuwe hemelwaterverordening van kracht, die het opvangen en verwerken van regenwater op eigen terrein verplicht bij nieuwbouw. Maar eenmaal opgevangen, rijst de vraag: wat nu? 

Sinds begin 2024 wordt de Rainwater Wall getest op The Green Village. Deze geïntegreerde regenwateroplossing filtert regenwater afkomstig van het dak, waarna het wordt opgevangen in een Rainwater Wall, gezuiverd en gebruikt om een groene wand van water te voorzien. Ook wordt het opgevangen regenwater al gebruikt voor alle tuinieractiviteiten op The Green Village, zoals het water geven van de planten. Het systeem kan de opslag en inzet beheren op basis van KNMI-weersverwachtingen en heeft een capaciteit van wel ~6000 liter. Maar met een volle Rainwater Wall bleef toch de vraag van regenwatergebruik voor meer hoogwaardige toepassingen knagen.   

Dus bedacht oprichter van Rainwater Wall, Martijn Nitzsche, samen met zijn regenwater consortium een toepassing waarbij optimaal gebruik zou kunnen worden gemaakt van het schone, gedemineraliseerde regenwater: het wassen van ramen. Demiwater, het soort water dat veel wordt gebruikt door glazenwassers, wordt met behulp van membraanfilters gezuiverd zodat je geen strepen achterlaat op de ramen na het lappen. Dat zuiveren kost echter veel energie en is relatief duur: waar drinkwater ongeveer €1,50 per kubieke meter kost, kost demiwater tussen de 10-20 per kubieke meter. Een duurzamer alternatief zou dus zeker welkom zijn.

Afgelopen week was het dan zover: als test werden alle ramen op The Green Village voor het eerst met regenwater uit de Rainwater Wall gewassen. En met groot (schoon) succes!  Het blijkt dat gefilterd regenwater een duurzaam alternatief biedt voor demiwater. Martijn Nitzsche stelt: “Als je van het zuivere regenwater gebruik maakt, is het opeens heel erg waardevol omdat het toepassingsmogelijkheden heeft waarmee je veel geld, tijd, energie en CO2 zou kunnen besparen.  

 

Foto’s door Iris Klop

NIEUWSBRIEF